Войната в Газа сериозно опустоши и без това крехката палестинска

...
Войната в Газа сериозно опустоши и без това крехката палестинска
Коментари Харесай

Как войната в Газа се отразява на икономиката на Палестина

Войната в Газа съществено опустоши така и така нежната палестинска стопанска система. Освен непосредствената загуба на човешки живот и вредите по инфраструктурата, икономическите последствия са дълбоки.

Индустриите, които са от решаващо значение за икономическата непоклатимост – селското стопанство, производството и туризмът – претърпяха големи неуспехи заради разрушената инфраструктура и нарушените вериги за доставки.

Безработицата внезапно набъбна, което докара до увеличение на нивото на беднотия и попречва вероятностите за стопански напредък. Освен това блокадата, наложена на Газа, в допълнение утежнява икономическата рецесия, като лимитира търговията и попречва потока от артикули и услуги.

Наскоро Организацията на обединените народи (ООН) предизвести , че спорът в Газа може да попречва доста напредъка на палестинските територии, като евентуално може да докара до закъснение на тяхното развиване с повече от 10 години.

Тези територии разчитат в огромна степен на Израел във връзка с опциите за претовареност, достъпа до артикули и съществени услуги като вода и електричество. Постоянният цикъл на закъснение се дължи на продължителните израелски ограничавания и надзор.

Миналата година палестинският Брутният вътрешен продукт доближи малко над $20 милиарда. За разлика от него стопанската система на Израел възлиза на съвсем $500 милиарда, което акцентира забележителната разлика. Според Организация на обединените нации последствията от спора в Газа могат да доведат до закъснение на развиването на района с цели 16 години.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР