Войната в Газа продължава вече шест месеца и хиляди палестинци

...
Войната в Газа продължава вече шест месеца и хиляди палестинци
Коментари Харесай

Гневът срещу Хамас расте

Войната в Газа продължава към този момент шест месеца и хиляди палестинци са принудени за оцеляват, без да имат и най-необходимото. Салех Ейд се чуди от кое място да стартира описа си. Той е строителен инженер по специалност, дошъл е тази седмица в Рафах със брачната половинка си и с двете си дребни деца, написа Deutsche Welle. Преди това фамилията е било в град Джабалия, северно от град Газа, оповестява АРД. Репортер на немската обществено-правна медия се е свързал със Салех по телефона.

" Всеки ден виждахме гибелта с очите си ", споделя Салех и споделя, по какъв начин са страдали от гърмежите на гранатите, ракетите и най-много – от глада. " С жена ми от време на време по два дни нямахме нищо за ястие – безусловно нищо ", споделя палестинецът.

Връзката по телефона е нестабилна и е цяло знамение, че не прекъсва по средата на диалога. Салех въпреки всичко съумява да опише и това, че са се местили пет пъти от началото на войната. Къщата им била разрушена от бомби, след което се пренесли при родственици в Джабалия, само че тяхната къща също била разрушена. После отпътували за град Газа, само че брачната половинка на Салех поискала да се върнат назад в Джабалия.

Непоносими цени на храните

Плодовете и зеленчуците, отглеждани едно време всеобщо в северната част на линията Газа, към този момент ги няма – от пет месеца те са изчезнали от пазарите, написа АРД. Земеделските площи на север са напълно опустошени.

Малкото хранителни артикули, които се оферират, са отвратително скъпи. Салех дава няколко образеца: " В момента кило месо коства 75 евро. Килограм леща коства 40 евро – а при нас леща ядат единствено най-бедните. Цената на кг ориз стига 40 евро, а преди чувал с 25 кг. ориз струваше десетина евро ".

Сега никой не може да си разреши да заплаща сходни цени, а както изяснява Салех: " Храните са толкоз скъпи, тъй като не идва никаква помощ извън. Всичко се краде на границата – или от локални хора, или пък Хамас прибира доставките. Няма нито помощ, нито храна, нито филантропични пакети ".

Измъчените от апетит хора си варят чорба от трева – единствено и единствено да хапнат нещо, се споделя още в репортажа на АРД. В северната част на линията Газа към момента има към половин милион души, които се пробват някак да оцелеят.

Гневът против Хамас пораства

Салех споделя пред немската обществено-правна медия, че той и фамилията му в никакъв случай не са били симпатизанти на Хамас. Много палестинци в Газа - може би към 75 % - мразели Хамас още отпреди терористичните удари на 7 октомври, твърди Салех. А през днешния ден? " Днес са още повече, защото Хамас им лиши всичко.  А бедността в Газа бе огромна и преди 7 октомври ".

Изкупителната жертва в този момент са елементарните хора. 80 % от починалите във войната в Близкия изток са цивилни жители. " Те не са имали нищо общо с целия спор. Много от тях даже са мразели Хамас ", показва Салех. Той не има вяра на известията на израелската войска, от които излиза, че Хамас е значително надвит и са оживели единствено няколко батальона на ислямистите в Рафах. Салех счита, че и 20 % от Хамас не са унищожени. " Хамас към момента е мощна формация, нейните военни са на всички места и управляват всичко ", споделя той.

Надеждата им е да заминат

Миналият вторник Салех, който има немски паспорт и чиито четири деца от първия брак живеят в Германия, получил позвъняване, което чакал от дълго време. То било от немското посланичество в Рамала, което дава отговор за консулското обслужване на германците на окупирания Западен бряг на река Йордан и – отдалечено – за Газа. Салех и фамилията му били в листата на чакащите да заминат през Рафах към Египет и оттова – за Германия.

Тръгнали на юг незабавно след позвъняването – родственик заречен да ги транспорти до граничния пункт на израелската войска, който от края на октомври насам разделя северната и южната част на линията Газа. Два километра преди задачата обаче те трябвало да слязат – братовчедът се страхувал прекалено много. Тръгнали пешком, а израелските бойци карали всички минаващи да застават пред камера и разпознали самоличността им благодарение на изкуствен интелект.

Защо Западът мълча толкоз дълго?

Междувременно брачната половинка и децата на Салех са минали границата към Египет, той се надява на собствен ред да я пресече в понеделник, споделя АРД. По неговите думи Газа е разрушена най-малко за 100 години напред – няма към този момент нито къщи, нито учебни заведения,нито университети. " Но за какво Западът мълча толкоз дълго и не споделяше нищо? ", пита се Салех.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР