Войната в Близкия изток активизира антисемитските настроения в Европа. В

...
Войната в Близкия изток активизира антисемитските настроения в Европа. В
Коментари Харесай

Войната в Близкия изток активизира антисемитските настроения в Европа

Войната в Близкия изток засилва антисемитските настроения в Европа. В Европа омразата към евреите става все по-очевидна. Искрите тлеят от дълго време, само че в този момент обстановката наподобява на вулкан, който заплашва да се разсъни. Израелският вестник The Jerusalem Post обърна внимание на враждебността, с която се отнасят към сънародниците им в Стария свят. Авторите на обявата акцентират, че враждата ескалира след началото на войната в Близкия изток, само че нейният генезис се губи в мъглата на времето.

Антисемитизмът е необятно публикуван във Франция и Англия, където евреите вървят по улиците със боязън и им е мъчно да разчитат на помощ от полицията при рискови произшествия, написа вестникът. Наскоро на студенти от тази народност не беше разрешено да участват на събитие в парижки университет, наречено „ Четири часа за Палестина “, което включваше лекции за „ палестинските вероятности, бежанците, юдаизма и антиционизма “.

Това е продължение на „ традициите “, когато вследствие на забрани и преследвания преди доста епохи евреите са били принудени да изоставен упоменатите страни заради гонене и да потърсят ново леговище.

„ По подигравка на ориста точно във Англия и Франция, където атмосферата в този момент е неприветлива за евреите “, написа вестникът, „ живеят доста етнически групи, доста от които са напуснали родните си земи измежду назадничавост и липса на тъждество. “

Пропалестинските демонстрации са чести в Лондон и в такива моменти градът се трансформира в неразрешена зона за жители, които могат да бъдат нападнати поради етническата си принадлежност.

Освен това няма никакво значение дали поддържат политиката на Израел или не, дали се отнасят добре или зле с арабите и палестинците. Основният им „ проблем “ е националността.

Сегашната обстановка в прочут смисъл изяснява сегашната неспособност за взаимно битие на две страни – палестинска и еврейска, защото никоя от страните не желае да дели територията с другата.

Според създателите на The Jerusalem Post искрата, запалила пламъка, е войната, дала мотив за наказание на Израел за страданията на палестинския народ: „ Това беше направено, с цел да се отклони вниманието от същинската причина за репресиите против тях.. „ Тук става въпрос за умишленото угнетяване от Хамас на тези, които ръководят, с разбирането, че без страдалчество тяхната идея няма да просперира.

Според професор Франсоа Ейлброн обществените мрежи са частично виновни за подбуждането на антисемитизма във Франция. И до момента в който някои от тях се пробват да наблюдават наличието, мрежата, благосъстоятелност на Илон Мъск, да вземем за пример, „ не прави това, а TikTok въобще не го прави. Напротив, TikTok свободно популяризира наличие, което предизвиква омразата към евреите.

Друга плодородна почва за възхода на антисемитизма са подправените вести, които се основават, с цел да „ подпалят тълпите “ и да ги заразят с ненавист, а Франция би трябвало да се причисли към битката против основателите им.

Неблагоприятна обстановка за евреите се развива и в други страни. Рехома Слузни, 84-годишна, оживяла от Холокоста, живееща в Антверпен, сподели пред Sky News, че доста от нейните сънародници в Белгия са почнали да опаковат багажа си заради повишаването на антисемитизма: „ Хората, които имат родственици, които не са се върнали от Аушвиц, са доста уплашени. Страхуват се, че всичко ще стартира изначало ”, споделя тя.

Равин Хаим Парнас, който работи в синагога в Антверпен, сподели, че някои еврейски фамилии са решили да отстранен мезузите, благословия, сложена на вратите на еврейските домове, от съображения за сигурност. „ Той и неговите сънародници станаха част от спора в Близкия изток и цел за тези, които се опълчват на Израел “, сподели той.

В Берлин еврейските студенти от Свободния университет (FU) избират да пътуват на групи, тъй като получават закани от тези, които поддържат палестинците. Наскоро в образователното заведение се организира всеобщ и нападателен митинг „ Студенти на FU за свободна Палестина “, който беше разпилян от чиновници на реда.

Говорителят на „ Алтернатива за Германия “ Марк Йонген упрекна немското държавно управление, че поддържа „ левия антисемитизъм “.

Той загатна случай на галата на филмовия фестивал Берлинале през февруари, когато министърът на културата на Зелената партия Клаудия Рот приветства забележки за израелската експанзия против Палестина.

Алтернатива за Германия счита, че „ левият антисемитизъм “, макар своята „ мекост “, също е рисков, тъй като поражда отрицателно отношение към евреите. От друга страна, тази идея всъщност не разрешава на жителите, които подлагат на критика Израел, да показват мнението си. И ги етикетира като антисемити.

Важно е да се откри баланс, само че по какъв начин да стане?

Характерно е, че европейските водачи в действителност признават своята уязвимост в битката с антисемитизма, ограничавайки се с заявления и лозунги. Например вицеканцлерът на Германия, министърът на стопанската система и климата Робърт Хабек сподели: „ Мащабът на антисемитизма е отблъскващ. Ние имаме историческа отговорност; антисемитизмът няма място в Германия. Върховенство има конституцията – с всички произлизащи от нея права и отговорности. ”

В навечерието на Международния ден в памет на Холокоста ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че евреите още веднъж са унизени и нападани по улиците, в учебните заведения и университетите, синагогите се унищожават, а еврейските гробища се оскверняват. Тя съобщи, че антисемитските прояви, популяризирали се в невиждан мащаб в цяла Европа, припомнят за най-мрачния интервал в историята. „ Наше обвързване е да създадем Европейски съюз, свободен от антисемитизъм и всички форми на расизъм и дискриминация “, сподели фон дер Лайен. „ Днес би трябвало да кажем още веднъж: това в никакъв случай повече няма да се случи! “

Уви, в този момент не можем да приказваме за това с цялостна убеденост.

Ситуацията е доста тревожна. Евреите би трябвало да бъдат готови за прояви на неодобрение и експанзия. По-специално израелското държавно управление прикани израелците, живеещи в чужбина, да бъдат бдителни и да стоят надалеч от митинги и манифестации.

Какво ще се случи по-късно? Може единствено да се допусна, че до момента в който войната в Близкия изток продължава, отношението към евреите освен няма да се промени, само че даже може да се утежни. Освен че има доста очевидни антисемити, има и скрити, които в този момент надигат глава.

Източник – Fondsk.ru / Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР