Войната в Афганистан ще приключи, след като НАТО напусне страната,

...
Войната в Афганистан ще приключи, след като НАТО напусне страната,
Коментари Харесай

Талибаните: НАТО да напусне Афганистан и войната свършва

Войната в Афганистан ще завърши, откакто НАТО напусне страната, съобщи водачът на придвижването на талибаните

Маулви Хайбатула Ахунзада съобщи, че плануваното увеличение на броя на бойците на Съединени американски щати няма да постави завършек на продължителната война в страната и даде обещание да се бори до цялостно евакуиране на континтента на НАТО от Афганистан, съобщи АП.

В средата на месеца Пентагонът разгласи, че ще изпрати още 4000 американски военни в Афганистан.

Изявленията на Ахунзада бяха включени в посланието, което талибаните насочат всяка година преди мюсюлманския празник Айд ал Фитр, с цел да притеглят почитатели.



В посланието тази година Ахунзада наподобява втвърдява позицията си, заявявайки, че афганистанското държавно управление е прекомерно корумпирано и би трябвало да си отиде. Той предизвестява и за заплаха от нова революция в Кабул, сходна на конфликтите през 1992 година, когато муджахидински групи прогониха комунистическото държавно управление на Афганистан и обърнаха оръжията си едни против други.

В този спор починаха над 50 000 мирни жители и се зароди талибанското придвижване.





"Ако мислите, че можете да пречупите решимостта ни с вашето военно наличие и изпращането на повече войски, вършиме неточност ", се споделя в посланието на Ахунзада, прочетено на британски.

"Американците би трябвало да схванат, че продължаването на войната в Афганистан и усилването на бомбардировките в никакъв случай няма да ги доведат до триумф. Афганистанците не са народ, който би се преклонил пред някого ", акцентира талибанският водач.



Ахунзада също така декларира, че интернационалната поддръжка за талибаните нараства и "водещи сили признават успеваемостта, легитимността и триумфа им ". Това е явен намек за известията за отправените от Китай и Русия оферти за договаряния с талибаните на фона на опасенията за поява на клон на "Ислямска страна " в Афганистан, отбелязва АП. Клонът на ИД е основан в източната афганистанска провинция Нангархар, само че съумя да извърши зрелищни офанзиви на други места, в това число в Кабул.

Ахунзада упрекна Съединени американски щати и съдружниците им, че с наличието си дестабилизират целия район. Той обаче им предложи градивни и положителни връзки, в случай че "незаконната окупация бъде прекъсната ".

В края на посланието си талибанският водач прикани бойците си да внимават да не нараняват мирни жители по време на интервенциите си.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР