Войната Украйна донесе икономическия удар на съседката и Молдова. Проблемът

...
Войната Украйна донесе икономическия удар на съседката и Молдова. Проблемът
Коментари Харесай

Малката съседка на Украйна сериозно страда от икономическите последици от войната

Войната Украйна донесе икономическия удар на съседката и Молдова. Проблемът е стига до сериозни равнища, а Международният валутен фонд приканва за подкрепяне.

Молдова към момента е сред " два свята ". Страната желае да се причисли към Европейския съюз, само че към момента е обвързвана с Москва. Една от аргументите е зависимостта от сила.

Годишна инфлация е 22%, а прогнозите за растеж на стопанската система се свиват и поради Covid.

Само МВФ даде обещание към 815 милиона $ бюджетна поддръжка от декември (някои от тях чакат дефинитивно одобрение), с цел да запълни прогнозния дефицит от 1,7 милиарда $ - към 14% от стопанската система, като огромна част от това се дължи на последствията от войната.

Съоръжение за 300 милиона $ за Молдова за запазване на природен газ чака утвърждение от борда на Европейската банка за възобновяване и развиване. Миналия месец Европейски Съюз предложи 150 милиона евро.

Още през 2018 година Европейски Съюз спря помощта за Молдова, поради нарушени обещания за промени и кавги с пране на пари. Година по-късно държавното управление на министър-председателя, който в този момент е президент, Мая Санду, пристигна на власт, обещавайки да усъвършенства ръководството, да прочисти " държавните предприятия, и да преразгледа политизираната правосъдна система. Тези старания бяха възпрепятствани от нейното краткотрайно премахване, последвано от Covid-19, покачващите се цени на природния газ, а в този момент и разноските за войната в Украйна, в това число поддръжката за 450 000 бежанци (95 000 вземат решение да останат).
 Молдова моли
Молдова моли " Газпром " да отсрочи заплащанията за доставките на газ

На " Молдовгаз " не доближават 25 млн. евро за погашение на отговорностите за доставките на синьо гориво

Падат и паричните преводи, които носят на стопанската система 1,5 милиарда $ през 2020 година или повече от 10% от Брутният вътрешен продукт. Делът им пада и наподобява изпращаните пари от молдовци, работещи в Русия, Украйна и Беларус, наподобява ще спрат. Същото ще важи и за търговията с тези страни.

Според основният изпълнителен шеф на Moldova-Agroindbank Георги Шагидзе положителната вест е, че банковият бранш, който е в колапс през 2015 година, е по-силен, централната банка има съответни запаси.

" Страшното е това както ще се случва с депозитите и вложенията, както и с изходящите потоци вследствие на спора ", разяснява Шагидзе. Стотици хиляди молдовци имат румънски паспорти и могат да преминат границата, в случай че се усещат несигурни в Кишинев. MAIB е най-голямата банка в страната.
 Икономическата война против Русия се нагорещява
Икономическата война против Русия се нагорещява

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин стартира да приказва за това, че Съединени американски щати и НАТО съзнателно отслабват Русия по пътя към украинската победа

Най-слабото място за стопанската система на Молдова е дългогодишната й енергийна взаимозависимост от съветската Газпром PJSC и Приднестровието.Доскоро Молдова нямаше опция. Газов интерконектор с Румъния беше открит през октомври и до момента в който Молдова използваше това, с цел да закупи газ, цената беше 10 пъти повече от това, което заплаща на Газпром по време на Covid, съгласно държавния секретар по инфраструктурата и районите Константин Боросан. Молдова подписа петгодишен контракт за газ с Газпром през октомври.

С бежанците потреблението нараства, а газът, закупен от Русия по контракт, остава доста по-евтин, в сравнение с европейския.

Молдова също има и връзка с електрическата мрежа на Украйна. Бе продължен изминал контракт с енергийната компания на Приднестровието за един месец, тъй като цената му е на половина по-ниска от препоръчаната от Украйна.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР