Войната ще разруши икономическия потенциал на пряко във воюващите и

...
Войната ще разруши икономическия потенциал на пряко във воюващите и
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: България ще загуби и руски и украински туристи

Войната ще унищожи икономическия капацитет на директно във воюващите и индиректно във всички, които са свързани с тези стопански системи. По отношение на комерсиалната съгласуваност доста повече Русия зависи от Европа, в сравнение с противоположното. Това сподели Лъчезар Богданов от Института за пазарна стопанска система в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Той акцентира, че за Европейски Съюз Русия е относително дребен пазар, имайки поради, че износът на машини, на електрически уреди, на коли от Европейски Съюз към Русия съставлява към 2,5% от износа на тези групи артикули към целия останал свят. Европа е доста значима за Русия от позиция на износа на енергоносители. „ Всъщност това беше една от аргументите всички да считат, че не може да има такива спорове, тъй като имат съвместен интерес. Русия изнася общо за Европейски Съюз към 20 милиарда евро на месец артикули - главно енергийни запаси и метали, може би 3/4 са първични материали, нефт и природен газ. Този експорт сега не е спрял ", разяснява Богданов.

България ще загуби и съветски и украински туристи. Всяка от двете страни способства с към 4% от общия брой туристи за България в границите на една година. Износът от България за двете страни е малко над 1 милиард $ годишно. „ Това съставлява към 1,3% от общия експорт на България е износът към Русия и към 1,2% - към Украйна. На макрониво би трябвало да си даваме реалистична сметка за тези опасности. Това е 1/40 от износа на България към тези стопански системи ", акцентира икономистът.

По думите му общият резултат от рецесията ще е доста по-голям поради вторични и третични резултати в средносрочен и дълготраен проект, които мъчно могат да се изчислят все още. Ще има спомагателни разноски, пренасочване на търговски потоци, преориентирне на капиталови потоци, пренареждане на цели в сигурността, самостоятелност на различни доставки на енергоизточници. „ Това ще е цената, която би трябвало да платим за попречване на такава изложеност на опасности в бъдеще ", счита Богданов.

Около 1,2 милиона са бежанците към Европейски Съюз за вчерашния ден и към 25 000 са тези, влезнали в страната ни. Основният проблем е филантропичният, защото тези хора би трябвало да имат заслон, храна, вода, достъп до незабавна здравна помощ. Той уточни, че от през вчерашния ден има общо решение на Европейски Съюз за едногодишно престояване на територията на Европейски Съюз със статут на бежанци, в това число с право на работа. „ И за Европа, и за България това е опция да даде късмет на тези хора, които желаят да развиват бизнес, да го направя тук. Приливът на работна мощ е опция и късмет тези хора да водят независим живот ", разяснява икономистът.

Според него поради външният потрес и скокът на цените на природния газ и петрола евентуално ще има отсрочване на решенията за последователно повишение на лихвите и по-затегната парична политика. „ В момента няма по какъв начин да бориш инфлация при обстановка, в която търговията безусловно е спряна. Инфлацията беше висока и преди този момент - 6% в еврозоната за февруари, войната само усилва този резултат ", съобщи Богданов.

Според него у нас би трябвало да се работи в посока покачване на приходите на избрани групи семейства, които са най-уязвими. При сходни рецесии нормално имам свръхреакция в първите дни, след което има наместване на пазара, само че релативно по-високите цени евентуално ще се запазят в идващите няколко месеца, предвижда специалистът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР