Войната руши човешки животи и всичко, което човекът гради в

...
Войната руши човешки животи и всичко, което човекът гради в
Коментари Харесай

Заради сраженията: Опаковат културни ценности в Лвов

Войната разрушава човешки животи и всичко, което индивидът гради в спокойно време, с цел да остави следите си в бъдещето. Сега в Украйна се пробват да спасят, доколкото могат, културните си полезности. Така в Лвов - в Западна Украйна, чийто исторически център е в листата на ЮНЕСКО, се пробват да опаковат своите монументи, преди да ги допрян оръдията, предава Българска национална телевизия.

Още преди сраженията да се приближат до Лвов, управляващите помислиха за това благосъстояние, което основава неповторимата му атмосфера и носи културната памет на града и на Украйна. Екип от реставратори опакова статуите пред бароковата катедрала " Свети Георги " от 18 век в историческия център на града.

" След като видяхме по какъв начин Русия унищожава жилищни квартали, разбрахме, че би трябвало да вземем превантивни ограничения, с цел да защитим архитектурните монументи на Лвов ", съобщи Андрий Федоришин, реставратор.

Лвов е бил част от Австро-Унгарската империя и е претърпял репресиите против католическата черква по времето на комунизма, когато католическата катедрала е била предадена на Руската православна черква. Градът, където изнесоха някои западни посолства, впечатлява чужденците.

С помощта на доброволци са изнесени в подземни укрития хиляди скъпи творби на изкуството от сбирката на Националния музей. Построен през 1905 година, той има скъпа колекция от средновековно религиозно изкуство. Творбите се изнасят за първи път в историята на музея.

" Това беше ненадейно. Лвов оцеля през руската ера. Това е потрес, освен за културното завещание, само че и за живота ни ", съобщи Лилия Онишченко-Швец, градски съвет на Лвов.

Зад затворените в този момент порти на Националната библиотека над осем милиона книги съхраняват историята на града. Няма по какъв начин да бъдат изнесени от постройката, където някои прозорци още носят дупки от патрони от Втората международна война. Остава вярата, че библиотеката още веднъж ще оцелее.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР