Войната по пътищата продължава и всекидневно у нас има тежки

...
Войната по пътищата продължава и всекидневно у нас има тежки
Коментари Харесай

Експерти изброиха най-големите опасности по пътищата в страната

Войната по пътищата продължава и ежедневно у нас има тежки произшествия с жертви.

Какви са главните аргументи за това и какви са ограниченията, които се подхващат - тематиката в Сутрешния посетител на Българска национална телевизия разясниха Росен Рапчев от Държавна организация "Безопасност на придвижването по пътищата " и Илия Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия.

По думите на Росен Рапчев, в градска среда кръстовищата постоянно са конфликтни точки, а скоростта е огромен проблем при нахлуване там.

Водачите би трябвало да понижават скоростта преди нахлуване в кръстовище, което постоянно се нарушава. Уязвимите участници в придвижването също могат да бъдат пострадали и би трябвало да бъдат доста по-внимателни, разяснява Рапчев.

Честа причина за пътната сигурност е и инфраструктура, като маркировката, пътните знаци и мантинелите са основни за сигурността на пътя, сподели Илия Тодоров. Знаци, които са останали след поправки и смяна на инфраструктура, несъответстваща на хоризонталната маркировка, могат да бъдат причина за произшествия.

"Ние считаме, че някои пътища са рискови, най-много поради недобра маркировка, недобра видимост на пътните знаци от шубраци и растителност към пътя.

Много постоянно, изключително след зимния сезон пътищата не се почистват и има пясък останал, който пясък има неприятно сцепление на пътя. На множеството места, на които пътищата не са в положително положение, това са общинските и втори и трети клас пътища. За тях естествено и по-малко средства отиват от бюджета ", разяснява Рапчев.

"Самият факт, че на Автомагистрала "Тракия " в продължение 40 км има ограничаване за 90км/ч. приказва задоволително. Да тя е рискова тук-там, има някои места, на които има условия за аквапланинг, към Траянови врата, това нещо се отбелязя със знаци и нищо друго не е направено и нормално всяка година на това място стават произшествия ", разяснява Илия Тодоров.

Според Рапчев камерите са ефикасни, изключително триногите и камерите за междинна скорост, посредством които може да се обезопасят дълги сектори. Агенция "Безопасност на придвижването по пътищата " има предпочитание за смяна на законодателството за облекчение и улеснение на процеса при определяне на нарушавания и налагане на наказване.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР