Войната на институциите винаги е нещо лошо. Напрежение между тях

...
Войната на институциите винаги е нещо лошо. Напрежение между тях
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Над 61 000 са останали без работа от началото на извънредното положение

„ Войната на институциите постоянно е нещо неприятно. Напрежение сред тях би трябвало да има, самата конституционална уредба допуска да се управляват взаимно. Но в този момент се пилее сила, а в тази обстановка това е ненужно. Трябва да има тотална национална консолидация “. Така разяснява разногласията сред държавно управление и президент от последните дни вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „ Лице в лице “.
„ Какво предлага господин президентът? Какво друго да създадем от това, което прави целият свят, от това, което предложи СЗО? Хубаво е да има спор, само че в диалогичен режим да се обменят отзиви, да се вършат оферти. Вие чухте ли оферти от президента? “, попита Дончев.
Вицепремиерът съобщи, че към момента няма изясненост по кое време ще може да се мине към разхлабване на ограничаващите ограничения, въведени поради разпространяването на вируса. „ Това ще стане, когато е допустимо, все още това не може да се случи. Едно такова решение не се дефинира от политиците, има лекари, учени, които цялостен живот се занимават с това и те са тези, които могат да вземат решението. Реално отговорността я носят политиците и е наложително да не се вслушват в експертите. Готови сме с поетапни ограничения за разхлабване на карантината, когато това стане допустимо. Обсъждат се всички вероятни разновидности за либерализация, само че не е взето решение и не се знае по кое време ще стане това “, съобщи Дончев. „ Разликата в резултата от решенията се мери не в пари, а в човешки животи. Това е тежката цена на това предизвикателство “, добави той.
По думите на Томислав Дончев досега над 61 хиляди души са останали без работа от оповестяването на изключителното състояние у нас. Близо 900 компании с над 13 хиляди служащи пък са се възползвали от препоръчаната от страната скица 60:40 за подкрепяне на  предприятията в изискванията на рецесията с ковид. По думите му сега се мисли и за спомагателна поддръжка за дребните предприятия – бърза скица за безплатно финансиране.
Според Дончев рецесията дава и благоприятни условия. Като образец той уточни на процедура дарените 16 500 човекочаса труд от страна на софтуеърните компании. „ Системата за надзор на вируса беше създадена за 10 дни и струваше на страната тъкмо 3 лв., тъй като трите компании разписаха алегорични контракти на стойност 1 лев. На процедура приложението ViruSafe ни струваше 3 лв. “, посочи вицепремиерът, като изрази вяра рецесията да научи повече жители да употребяват по-широко електронните услуги.
„ Горд съм, че съм българин, тъй като нашият народ се държим отговорно и се оправяме добре в дадената обстановка, дори по-добре от доста други страни “, сподели още Томислав Дончев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР