Войната между Висшия съдебен съвет и доскорошния председател на ВКС

...
Войната между Висшия съдебен съвет и доскорошния председател на ВКС
Коментари Харесай

ВСС попречи на връщането на Лозан Панов във ВАС като за последно

Войната сред Висшия правосъден съвет и досегашния ръководител на Върховен касационен съд Лозан Панов няма да завърши даже след края на мандата му. 

Във вторник съдийската гилдия на Висш съдебен съвет не съумя да събере болшинство, с което да утвърди настояването на Панов да бъде върнат назад като арбитър във Върховния административен съд след приключването на 7-годишния период, в който той бе отпред на Върховен касационен съд. 

Само седем души от колегията гласоподаваха " за " настояването му, а двама души дадоха глас " срещу " (Боян Магдалинчев и Драгомир Кояджиков). За да бъде утвърдено настояването, са нужни най-малко 8 гласа. Двама от членовете на съдийската гилдия са отсъствали. 

Лозан Панов не взе участие в гласуването, което го засягаше директно. Мандатът му изтича след два дни, когато се чака новоизбраната Галина Захарова да заеме позицията като ръководител на Върховен касационен съд. 

Съпротивата от страна на кадровиците се оказва породена от настояването на Панов да възвърне позицията си в административния, а не в касационния съд, който оглавяваше. 

Магдалинчев е атакувал решението поради това, че опитът на Панов във Върховен административен съд е единствено 3,5 година, а във Върховен касационен съд - 7 години. Магистратът беше началник на Административен съд София град от 2007 до 2012 г. 

Председателят на Върховен административен съд Георги Чолаков също е изразил " изненада " от настояването на Панов да се върне. Правният уебсайт Lex цитира Чолаков да пита иронично: " След това прелестно ръководство във Върховен касационен съд, за какво не реши да остане там, с цел да бере плодовете от своето ръководство? ". 

Очаква се в сряда да се организира изключително съвещание на съдийската гилдия, с цел да се реши къде ще бъде разпределен Лозан Панов. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР