Войната е само продължение на политиката с други средства. Това

...
Войната е само продължение на политиката с други средства. Това
Коментари Харесай

16 ноември 1831 г. Умира Карл фон Клаузевиц

Войната е единствено продължение на политиката с други средства. Това е знаменателната фраза на героя на нашия роман.

На 16 ноември 1831 година след завръщането си в Бреслау (днешен Вроцлав) Карл декор Клаузевиц умира от холера. Той издъхва без да е приключил дългия си ръкопис по военна доктрина.

Карл декор Клаузевиц прекарва целия си зрял живот като боен. Роден на 1 юни 1780 година покрай град Магдебург, Прусия, в фамилията на пенсиониран офицер, той постъпва в армията на 12-годишна възраст и още първата година взе участие в борба против французите. През 1801 година е признат в новосъздадената военна академия в Берлин, където учи Фридрих Велики и Макиавели, и военната история на Прусия и други велики страни.

След завършването на академията Клаузевиц се завръща в армията и през 1806 година е покорен от французите в борбата при Пренцлау. Едногодишният плен му дава време за размисъл върху военната доктрина. След завръщането си в Прусия той става частен учител на престолонаследника и началник на отдел в Министерството на защитата. За образованието на принца написва монография, разгласява по-късно под заглавието „ Принципи на войната “, в която преглежда отношението сред нападението и защитата и какъв брой е значимо да се знае по кое време да се премине от едното към другото. Той предсказва, че Наполеон ще се провали, в случай че нападне Русия поради напредъка в съветската войска, големите дистанции и суровата зима.

През 1812 година като доста други офицери, които не имат вяра, че това не е положително за страната им, Клаузевиц отхвърля да взе участие в наложения съюз на Прусия с тогавашния и зложелател Франция и избира да дезертира пред това да оказва помощ на Наполеон във войната му против Русия. Клаузевиц постъпва в съветската войска и в продължение на две години заема разнообразни постове, в това число началник-щаб на пехотен корпус и медиатор, убедил пруската войска да застане на другата страна – да се причисли към руснаците против Наполеон.

Назначен още веднъж в пруската войска след сключването на съюза с Русия, до края на войната Клаузевиц се бие против Наполеон и през 1818 година е нараснал в генерал-майор и назначен за началник на военния лицей в Берлин. Повече от едно десетилетие той посвещава напъните си на реорганизацията на пруската войска и на оформянето на военната си философия в бъдещата книга „ За войната “.

През 1830 година постъпва в пруския бдителен корпус по време на Полската гражданска война. Там заболява от холера....

Все отново приноса на Клаузевиц е голям. Той играе директна роля в промяната в пруската войска, довела до успеха над Наполеон I. Освен това основава военната организация на генералния щаб, употребена от пруската войска, а по-късно от немската войска. Не би трябвало да се не помни, че той вдъхва живот на система за образование и развиване на офицерите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР