Войната е разрушила всичко. Не само сградите са превърнати в

...
Войната е разрушила всичко. Не само сградите са превърнати в
Коментари Харесай

Зелена светлина: Ароматите на Сирия

Войната е разрушила всичко. Не единствено постройките са превърнати в руини. Кървавите сражения са заличили изцяло " душата " на Сирия - онази комбинация от ухания на подправки и етерични масла, в която се събираше вековната история на страната.

Завладяна от носталгия, една сирийка в Париж реши да възвърне ароматите на родината си.

Сара Наим, създател: Знаете ли - започнах да трансформира родината си във култ, тъй като за мен тя към този момент не е налична.
На ревю в Дубай Сара показа " Строящите се блокове " - арт апаратура от сапуните " Алепо ", които са един от знаците на Сирия. Правят се от съвсем 3 хилядолетия. Смятани са за балсам. Производството им е мъчно и постепенно. Изработват се от зехтин, лаврово масло и сода. Но е нужна най-малко една година, през която сапуните да " отлежат " както би трябвало.
Сара Наим, създател: Сапуните в действителност са от турския град Антакия, който се намира на към 100 километра от Алепо. Защото остарялата фабрика в Алепо, в която от 6 генерации правеха сапуните, е разрушена. Да, това не е същинският мирис на Сирия, тъй като маслините не са сирийски. Но най-малко припомня.
Сара добре помни уханието на жасмин от градината на баба ѝ. Мирис, който подухва мемоари за безгрижното ѝ детство. Но към този момент е останал единствено споменът. Къщата е разрушена.
Сара Наим: Това е метафора. Това са моите мисли, в които се топвам.
Спомени, които Сара се надява да възвърне, тъй че ароматът на Сирия да възкръсне - със своята помпозност и ухания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР