Война в Судан: Началникът на армията Бурхан твърди, че е готов за мирни преговори

...
Началникът на армията на Судан каза пред BBC, че е
Коментари Харесай

Началникът на армията на Судан каза пред BBC, че е готов да говори с командващия на бунтовническите сили, когото той се бори за контрол над страната.

Генерал Абдел Фатах ал-Бурхан каза, че е готов по принцип да седне с Мохамед Хамдан Дагало, лидер на Силите за бърза подкрепа (RSF).

Двамата мъже водят брутална вътрешна война от април, която според ООН е довела до смъртта на повече от 5000 души.

В него се казва, че повече от пет милиона души са били разселени.

Генерал Бурхан - който завзе властта с преврат през 2021 г. - говори пред BBC в рядко интервю след реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Той оглавява суданските въоръжени сили (SAF) и е на глобална дипломатическа обиколка, търсейки международна подкрепа и някакъв вид легитимност за своето ръководство, въпреки неуспеха му да предаде властта на граждански власти.

Генералът отрече силите му да са атакували цивилни – въпреки че ООН и благотворителните организации твърдят, че има доказателства, че нанасят безразборни въздушни удари по жилищни райони.

Той каза, че е уверен в победата, но призна, че е бил принуден да премести щаба си в Порт Судан, тъй като боевете в столицата Хартум са направили невъзможно правителството да продължи.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР