Война в държавата заради шефа на НСО!Президентът Румен Радев и

...
Война в държавата заради шефа на НСО!Президентът Румен Радев и
Коментари Харесай

Война в държавата заради шефа на НСО! Премиерът иска, а президентът отказва уволнението на ген.Тонев

Война в страната поради шефа на НСО!

Президентът Румен Радев и министър председателят Кирил Петков влязоха в пряк конфликт по отношение на освобождението от работа на шефа на НСО ген. Емил Тонев.

Срещу генерала се води разследване за нанесена преди година телесна щета на човек, в резултат на сдърпване на учицата, оповестиха за Епицентър.бг от следствието. Президентът е известен за това, само че отхвърля да освободи генерала. В същото време в държавното управление се натрупат негативи от работата на ген. Тонев и през днешния ден бе взето решение да се предложи на президента неговото освобождение.

Правителството изиска, само че президентът няма да даде единодушието си да бъде уволнен шефа на НСО ген. Тонев, научи Епицентър. бг.

„ Нямам желание да депозирам оставка. Готвя позиция. Когато е подготвена, ще бъдат известени всички медии ", съобщи ген. Емил Тонев, откакто стана ясно, че кабинетът на Кирил Петков му е взел мерника с публино оповестения претекст - записи от камерите на входовете на Министерски съвет, предадени на прокуратурата по нейно искане.

Началникът на Националната работа за защита по закон е задължен да отговори на прокуратурата и да й даде материалите, които е изискала документално, обясниха от службата за защита.

По-рано през днешния ден началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова разгласи, че на оперативно съвещание на Министерски съвет единомислещо е признато решение да се насочи предложение до президента за освобождение от служба на началника на НСО бригаден ген. Емил Тонев.

" Мотивите за това предложение се основават на дейностите на военачалник Тонев - предаване на видеоматериалите от служебните входове на Министерски съвет, което се е направило при нарушение на главните гаранции за сигурност на лицата на територията на Министерски съвет ", добави тя.

Бориславова добави, че на територията на Министерски съвет се намира контактна точка, посредством която могат да се подават сигнали за закононарушения непосредствено до Европейската прокуратура.

" Тук има предпазени очевидци, които желаят да подават информация. С предаването на тези видеоматериали се компрометира поверителността, наличността на подателите на сигналите и се заплашват техните права ", сподели още тя.

Също по този начин съществуват подозрения за непрозрачно разходване на бюджетни средства от НСО.

Има и още един претекст за освобождението на ген. Тонев. Срещу него има заведено дело за побой върху човек, осъществен рано сутринта в парка. Президентът е убедовем за това, само че прикрива действието на ген. Тонев и отхвърля да го в профил от работа.

" Президентът по закон има право да освободи началника на НСО на съображение тежко нарушаване, редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и осъществяване на дейности, които накърняват престижа на НСО ", съобщи началникът на кабинета на Кирил Петков.

Ако президентът откаже да освободи ген. Тонев, това значи война в страната, обявиха източници от държавното управление пред Епицентър. бг. Твърде допустимо е да се стигне до смяна на закона, тъй че НСО да се изземе от президента и да мине на директно послушание на Министерски съвет.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР