Война против собствения народ, а? Въпроса задава шофьор през отворения

...
Война против собствения народ, а? Въпроса задава шофьор през отворения
Коментари Харесай

Властта смазва с палки и куршуми протеста в Беларус

Война срещу личния народ, а? Въпроса задава водач през отворения прозорец на автомобила си към мъж в камионетка с маскировъчни облекла и прикрито от шал лице. Военният единствено подвига плещи.

Гражданска война. Така наподобява второ денонощие Беларус в фрагментите и фотосите, споделяни в главния канал за информация на протестиращите: NEXTA в мрежата Telegram.

Хиляди стачкуват по улиците. Милиционери и военни бият наред: слизат от камионетки и почват да постановат хора с палки. Стреля се - към този момент и от едната, и от другата страна. Взривяват се коктейли " Молотов ". Жени вършат жив щит пред митинга. Има погубен. Има ранени. Има доста задържани, в това число самостоятелни публицисти в деня на вота. Арестуваните са към този момент 3000 души, по информация на правозащитния център " Весна ".



Камери и фотоапарати запечатват брутални подиуми.

Мира взривиха изборите в неделя, след които за президент шести мандат бе провъзгласен " последният деспот на Европа " Александър Лукашенко. Предварително опозиционните претенденти бяха отстранени: един задържан, други нерегистрирани. Срещу диктатора се изправи Светлана Тихановская - брачна половинка на Сергей Тихановски, извънредно известният You Tube влогър, който бе задържан авансово. Според формалните резултати тя взема под 10% от гласовете. След изборите е арестувана за 7 часа. Успява да избяга в Литва.

Днес Тихановская разгласява малко видео, качено в NEXTA. От него може да се допусна, че е била изнудвана от силите за сигурност посредством децата си. Ето какво споделя:



“Мислех, че тази акция ме е калила и ще устоя всичко. Но вероятно си останах тази слаба жена, която бях и първоначално. Взех доста тежки за мен решения. Взех ги безусловно сама, нито приятелите, нито роднините, нито Сергей по никакъв метод можеха да ми повлияят. Знам, че доста ще ме схванат, доста ще ме осъдят, доста ще ме намразят. Да не дава Господ да се окажете пред подобен избор, пред какъвто се изправих аз. За това, хора пазете се, апелирам ви! Нито един живот не коства това, което в този момент се случва. Децата са най-важното нещо в нашия живот.”

След втората нощ на принуждение народът дава отговор освен с безстрашни митинги, а и с апел национална стачка. Предприятия затварят в отговор на следния апел:

" Протестът продължава.

Не отивайте през днешния ден на работа!

Режимът разчита извънредно на нас и стачката е това, от което той се опасява най доста. С налозите от нашия труд той храни своята войска от служители и нарушители в черно, които стрелят в цивилни в тил и ритат дами.



С националната стачка ние ще реализираме:

- признание на Светлана Тихановска за новия президент на Република Беларус;

- освобождение на всички политически затворници;

- осъществяване на нови, почтени избори.

Стачката е изцяло законна форма на митинг, записана в Конституцията. За нея няма да ви задържат, а да уволнят всички е невероятно. Кой ще работи тогава? Наша анкета демонстрира, че 2/3 от беларусите са подготвени да не отидат през днешния ден на работните си места, с цел да погребат дефинитивно режима.

Този текст се чете от всеки 10-и беларусин. Но поради проблем с интернета мнозина може да не схванат за началото на общонационалната стачка - разкажете за нея на сътрудници, другари и родственици. Разлепете листовки по стените на предприятията си, във входовете и на автобусните спирки и други публични места ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР