Война, но на думи и на дипломатическата сцена.Израел обяви, че

...
Война, но на думи и на дипломатическата сцена.Израел обяви, че
Коментари Харесай

Хуманитарна пауза или примирие в Ивицата Газа - ООН разглежда две резолюции

Война, само че на думи и на дипломатическата сцена.
Израел разгласи, че ще отхвърля визи на чиновници на Организация на обединените нации в отговор на изявление на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, че има явни нарушавания на интернационалното право в линията Газа.Турският президент Реджеп Ердоган пък разгласи, че Хамас не е терористична организация и провокира рецензии.Световните водачи все по-настоятелно разискват краткотрайно прекъсване на сраженията, с цел да се допусне помощ за палестинците в Газа
Изказването на Гутериш

" Дълбоко обезпокоен съм от тези явни нарушавания на интернационалното филантропично право, на които ставаме очевидци в Газа. Нека бъде ясно - нито една страна във въоръжен спор не е над интернационалното право ", сподели генералният секетар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.



Снимки:БГНЕС

Заради тези думи при започване на съвещанието на Съвета за сигурност нощес Израел влезе в открит конфликт с Организация на обединените нации. Външният министър Ели Коен анулира срещата си с Антониу Гутериш, а на брифинг след съвещанието изиска оставката на генералния секретар на Организация на обединените нации.

" Хамас са по-лоши и от Ислямска страна. Както споделя канцлера Олаф Шолц те са новите нацисти. В момента няма две гледни точки. Има единствено една страна, която би трябвало да бъде подкрепена в битката с експанзията ", съобщи Ели Коен - министър на външните работи на Израел.

В поддръжка на Антониу Гутериш се изрекоха английският министър председател Риши Сунак и немския канцлер Олаф Шолц.

Хуманитарна пауза или помирение?

Напрежение има и през днешния ден в Организация на обединените нации. Съветът за сигурност гласоподава две резолюции - едната, направена от Съединените щати, в която се приканва за филантропична пауза, а другата, препоръчана от Русия с искане за помирение. Англия към този момент разгласи, че поддържа филантропична пауза, само че отхвърли апелите за помирение.

" От самото начало споделяме, че първият и най-съществен принцип е правото на Израел на самозащита. Нашата позиция остава непроменена. Но и през цялото време споделяме, че желаеме английските жители да имат опция да изоставен Газа, заложниците да бъдат освободени и да бъде позволена филантропична помощ. За да се случи всичко това е належащо да има по-безопасна среда, което изисква паузи, а това е друго от прекъсване на огъня ", посочи министър председателят на Англия Риши Сунак.

Позицията на Турция и арабския свят

Турският президент Реджеп Ердоган изостри реториката против Израел в прочувствена тирада пред Меджлиса. Той разгласи, че анулира планувана аудиенция в Израел и съобщи, че израелските офанзиви приказват за душевно заболяване.

" Хамас не е тереростична организация, а група на освободители и муджахидини, които се борят за отбрана на своята земя и своите жители ", ката Ердоган.



Думите на Ердоган бяха избрани като " отвратителни " от италианския вицепремиер Матео Салвини и той сподели, че ще предложи турският дипломат в Рим да бъде привикан във външното министерство.

Катар и Йордания приканиха за прекъсване на бомбардировките против Газа. След среща с турския външен министър Хакан Фидан, министър председателят на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани съобщи, че скоро чака пробив в договарянията за освобождение на пленените от Хамас заложници.

“По отношение на договарянията за заложниците - има прочут прогрес през последните дни с освобождението на първите американци и след това на две дами с посредничеството и на Египет. Надеждата остава и във всеки един миг може да има пробив ", шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани - министър председател и министър на външните работи на Катар.



Френският президент Еманюел Макрн продължава обиколката си в Близкия изток, през днешния ден той се срещна с египетския президент Абдел Фатах ал Сиси, а преди този момент беседва в Аман и с краля на Йордания абдула Втори.

Среща Хамас-Хизбула-Ислямски джихад

На фона на дипломатическите совалки - водачът на Хизбула шейх Хасан Насралла се е срещнал с представители на двете съществени терористични групи в линията Газа - Хамас и Ислямски джихад, заяви малкия екран на ливанското шиитско придвижване.

По време на срещата са разисквани идващите дейности на по този начин наречената " Ос на съпротивата ", в която влизат Иран, палестинските въоръжени групи, Сирия, Хизбула и други терористични групи в Близкия изток, които са срещу Израел.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР