Война на символи на плажа или в регионалния парламент, вандализъм

...
Война на символи на плажа или в регионалния парламент, вандализъм
Коментари Харесай

Война на символи: по улиците на Каталуня тлее опасно напрежение

Война на знаци на плажа или в районния парламент, вандализъм против централите на партиите: напрежението се натрупва в разграничената по въпроса за независимостта Каталуня.

" Съществува тлеещо принуждение, което се усеща във въздуха, което не стига до физическо принуждение, само че върви към " кресчендо ", счита Соня Андолс, политолог, експерт по разбор на спорове в университета на Барселона. " Тонът се покачва, има спречквания сред хора, които се блъскат, наскърбяват се, става настоящ езикът на ненавист към другия: с тези, които са за самостоятелност, се отнасят като с " пучисти ", а с тези които не са - като с " фашисти ", споделя тя.

От няколко седмици североизточният район на Испания със 7.5 милиона население е сцена на борба на знаците. Радетелите за самостоятелност поставят жълти ленти на всички места в символ на митинг против хвърлянето в пандиза на няколко водачи, само че съперниците им ги махат.

Тупаници и вандализъм

В началото на май полицията трябваше да се намеси сред две групи в Барселона, с цел да предотврати конфликт. Миналата седмица в Канет де Мар, на 40 км на север, трима покровители на независимостта бяха леко ранени в сборичкване с хора, някои от които с качулки, които бяха унищожили алегорично гробище с жълти кръстове на плажа.

Друг образец за това напрежение - стачкуващи против новия районен министър председател Ким Тора, който е за самостоятелност, в неделя минаха към физическа разпра с служител на реда в Барселона, от който желаеха да махне жълта лента от фасадата на кметството, след което покриха част от плаж с испански флагове.

 Карлес Пучдемон
© Reuters

Карлес Пучдемон

В районния парламент, в петък прекъснаха пленарно съвещание, когато Карлос Карисоса, ръководител на групата на " Граждани ", главната партия, която е против независимостта, махна лента, сложена на една от седалките, с цел да символизира отсъствието на човек, който е в пандиза.

Раздразнението е осезаемо в Каталуня от предходната есен след от време на време необузданите репресии, последвали противозаконния референдум за самоопределяне, задържането на открити последователи на независимостта и несполучливото оповестяване на " каталунска република ", която половината от популацията на района не желаеше.

Демонстрациите за и срещу независимостта от този момент се умножиха, а испанската последна десница се засилва и атакува радетели на независимостта. Напрежението набъбна и на демонстрациите за самостоятелност. Досега непроменяемо миролюбиви, през март те приключиха с яростни конфликти с полицията.

 Война на знаци: по улиците на Каталуня тлее рисково напрежение
© Reuters

Политическите партии, потърсени за коментар от Агенция Франс Прес, регистрират също увеличение на вандализма, графитите и счупените стъкла. Мигел Гарсия, координатор на " Граждани " в Оспиталет де Льобрегат, вторият по величина град в Каталуня, твърди, че партийната централа е била обект на нахлуване 13 пъти от 2015 година и от време на време е цапана с скотски изпражнения. " Има хора, които не понасят нашите хрумвания ", споделя Гарсия, чиято групировка е отчела тридесетина акта на вандализъм през 2017 година, както и каталунската Социалистическа партия.

Партиите, които са последователи на независимостта, твърдят, че и те страдат от отмъщения, само че отхвърлят да дадат точна численост. За да не се отдава прекомерно значение на " изолирани " обстоятелства, споделят в Републиканската левица на Каталуня.

" Някои хора желаят да внушат, че каталунското общество се радикализира и употребява насилието, само че това не е правилно ", стачкува Давид Бонвехи от партията PDECAT (Каталунска европейска демократична партия) на някогашния каталунски министър председател Карлес Пучдемон. Един от нейните офиси в Барселона също е бил омазан с изпражнения.

Огънят на разделянето

В каталунския ежедневник " Вангуардия " каталунският публицист Антони Пуичверд съпостави обстановката със " синдром на сварената жаба ". Пусната във вряща вода, тя незабавно бяга, само че в случай че я сложат в хладка вода, която последователно се затопля, тя не изпада в суматоха и се оставя да бъде сварена и да почине.

" Това принуждение с ниска активност, тези злонамерени дейности (...) са хладката вода, в която се къпе каталунската жаба. Тя се преструва, че не обръща внимание, че огънят на разделянето продължава да пламти, а температурата се повишава всеки ден ", написа той.

Соня Андолс, която има опит в ходатайство на Балканите и в Близкия изток, не планува разширение на физическото принуждение в Каталуня, само че счита обстановката за " по-опасна, в сравнение с наподобява ". " В последна сметка, при спор физическото принуждение е най-лошото, само че то най-лесно може да бъде спряно. Културното принуждение, омразата, която остава, това би трябвало да ни тревожи доста ", споделя тя. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (252)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР