Война без правила, в която държавите се нападат с кибер

...
Война без правила, в която държавите се нападат с кибер
Коментари Харесай

Избухване на война без правила е една от световните заплахи според форума в Давос

Война без правила, в която страните се атакуват с кибер офанзиви при неразбираеми правила за реакция, може да се окаже един от шоковете на бъдещето съгласно отчет за световните опасности на Световния стопански конгрес. Той бе публикуван броени дни преди събирането на световни водачи, провеждано сега в швейцарския курорт Давос. Днес тук се чака да приказва френският президент Еманюел Макрон, а в петък идва американският президент Доналд Тръмп.

В отчета за рисковете създателите акцентират, че препоръчаните от тях 10 " бъдещи шока " са по-скоро мотив за размисъл, в сравнение с действително надвисваща заплаха. Но е показателно, че измежду водещите най-вероятни 5 риска за 2018 година, посочени от интервюираните политически и бизнес водачи, два са свързани с заплахата от безредна ескалация на напрежението в кибер пространството, стигаща до загуба на човешки живот. Това са кибер офанзивите кражбата/измамите с данни, сложени тази година на трето и четвърто място - незабавно след терзанията от измененията в климата.

" Нападателните кибер качества се развиват по-бързо от способността ни да се оправяме в с враждебни произшествия. Това основава мъгла от неустановеност, в която евентуални неправилни дейности могат да доведат до серпантина от ответни ограничения ", споделят създателите. " Представете си, че витално значима национална инфраструктура е развалена от кибер офанзива и това води до срив на съществени услуги и загуба на живот - натискът да се отвърне на удара ще пораства бързо и може да провокира верига от ескалиращи реакции. "

Скоростта на събитията е голям проблем - " в случай че офанзивата се развива по-бързо, в сравнение с нападнатата страна съумява да разпознава атакуващия, то отговорът може да се окаже неправилно ориентиран и да въвлече нови участници в един раразващ се конфикт ".

Цялото това комплициране е заредено с капацитет да ескалация, в това число потребление на стандартни военни сили или несъзнателно разгръщане на последствията от спора и върху страни, които даже не са обект на нахлуване. Авторите приканват бързо да се изработят протоколи и правила за държание в един предстоящ изострен кибер спор, сходно на тези, които при стандартна война обезпечават степен на предвидимост и закъснение на рецесиите.

" Концепции като бистрота, пропорция и неразпространение на оръжия може да бъдат приспособени за кибер пространството. Може би даже избрани категории кибер оръжия може да бъдат неразрешени по същия метод, по който това се случи с биологичните и химическите оръжия. "

Това се комбинира по изключително рисков метод с друга част от секцията с десетте бъдещи шока - за отстъплението на демокрацията под натиска на популисти. " Демокрацията към този момент демонстрира признаци на уязвимост пред лицето на дълбоки стопански, културни и софтуерни промени. Възможно е вредите да се окажат доста по-дълбоки и публичния и политически ред да рухнат. Ако в една разграничена на половина страна поляризираните позиции се втвърдят до разбиране, че " спечелилият прибира всичко ", усилва се рискът политическият спор да бъде заместен от форми на разединение или физическа борба. "

Това, споделят създателите, може да е преломен миг, след който стартира серпантина от принуждение - изключително, в случай че управляващите изгубят надзор и се намесят с непропорционална мощ в интерес на едната страна. " В някои страни, където има елементарен достъп до оръжие или история на политическо принуждение, може да избухне въоръжен спор. В други страни може да се стигне до изключително състояние, орязване на гражданските свободи и даже преустановяване на изборите в името на отбраната на публичния ред.

Колкото повече усилваме стабилността и отговорността на демократичните институции, толкоз по-малко евентуално е те да се огънат под напън. Това може да изисква развой на политически и конституционни опити и даже може да значи инкорпориране във всекидневната народна власт на хрумвания от политиката откакто е прикючил спор. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР