Вотговор на нарастващите заплахи за свободата и жизнеспособността на медиите,

...
Вотговор на нарастващите заплахи за свободата и жизнеспособността на медиите,
Коментари Харесай

ЕП прие законодателен акт в защита на журналистите и медиите

Вотговор на възходящите закани за свободата и жизнеспособността на медиите, евродепутатите одобриха позиция по отношение на закон за повишение на прозрачността и независимостта на медиите в Европейски Съюз.

В позицията си по отношение на Европейския законодателен акт за свободата на медиите, призната с 448 гласа „ за “, 102 гласа „ срещу “ и 75 гласа „ въздържал се “ във вторник, Парламентът показва желанието си страните членки да подсигуряват медийния плурализъм и да пазят независимостта на медиите от държавна, политическа, икономическа или частна интервенция.



Членовете на Екологичен потенциал желаят да се забранят всички форми на интервенция в публицистичните решения на медиите. Целта е да се предотврати упражняването на външен напън върху публицистите, като да вземем за пример те да бъдат принуждавани да разкриват своите източници. Не би трябвало да се разрешава достъп до криптирано наличие на техните електронни устройства и да се позволява следене с шпионски програмен продукт.

Според членовете на Екологичен потенциал потреблението на шпионски програмен продукт може да бъде целесъобразно единствено като „ последна мярка “ в някои случаи, при изискване, че има предписание от самостоятелен правосъден орган по отношение на следствие на тежко закононарушение като тероризъм или трафик на хора.

За да може да се преценя независимостта на медиите, Парламентът желае да задължи всички медии, в това число микропредприятията, да разгласяват информация за структурата на своята благосъстоятелност.

Според членовете на Европейския парламент медиите, в това число онлайн платформите и търсачките, би трябвало да рапортуват за средствата, които получават от държавна реклама, както и за държавната финансова поддръжка. Това се отнася и за средства от страни отвън Европейски Съюз.



За да се подсигурява, че решенията за модериране на наличие от страна на доста огромните онлайн платформи не оказват негативно влияние върху свободата на медиите, членовете на Екологичен потенциал приканват за основаването на механизъм за ръководство на заповедите за унищожаване на наличие. Според евродепутатите платформите следва първо да прегледат направените заявления, с цел да разграничават самостоятелните медии от източници, които не са самостоятелни. След това медиите следва да бъдат известени за желанието на платформата да изтрие или ограничи тяхно наличие, като им се дава 24-часов период за отговор. Ако след приключването на този интервал платформата към момента счита, че медийното наличие не дава отговор на нейните общи условия, тя може да пристъпи към заличаване, ограничение на наличието или третиране на случая до националните регулаторни органи, които би трябвало без закъснение да вземат окончателното решение. Ако обаче доставчикът на медийни услуги смята, че решението на платформата не е задоволително обосновано и накърнява свободата на медиите, той има право да отнесе случая до орган за извънсъдебно споразумяване на разногласия.

Според членовете на Екологичен потенциал страните членки би трябвало също да подсигуряват, че публичните медии разполагат с уместно, стабилно и предвидимо финансиране, разпределено посредством многогодишни бюджети.

За да се подсигури, че медиите не изпадат според от държавната реклама, евродепутатите оферират таван за обществената реклама за всеки един медиен снабдител, онлайн платформа или търсачка в размер на 15% от общия бюджет за реклама, провиснал от този орган в дадена страна от Европейски Съюз. Членовете на Екологичен потенциал също по този начин упорстват критериите за разпределение на обществени средства за медиите да бъдат обществено налични.

Независим медиен орган на Европейски Съюз

Парламентът също по този начин желае Европейският съвет за медийни услуги — нов орган на Европейски Съюз, който ще бъде основан посредством Законодателния акт за свободата на медиите, да бъде правно и функционално самостоятелен от Комисията и да може да работи независимо. Членовете на Екологичен потенциал също по този начин упорстват за основаването на самостоятелна „ експертна група “, представляваща медийния бранш и гражданското общество, която да съветва този нов съвет.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР