Вотът на недоверие срещу кабинета е сред водещите теми на

...
Вотът на недоверие срещу кабинета е сред водещите теми на
Коментари Харесай

Кабинетът оцеля, майките продължават протестите, край на еднократните пластмасови прибори…

Вотът на съмнение против кабинета е измежду водещите тематики на вестниците в сряда.

" Очаквано парламентарното болшинство отхвърли импортирания от левицата избор на съмнение към кабинета " поради неуспеха в политиката в опазването на здравето ". В поддръжка на третото искане за събаряне на държавното управление бяха 99 депутати от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, 133 души гласоподаваха " срещу ", нямаше въздържали се. За да е сполучлив вотът на съмнение, са нужни 121 депутатски гласа. Дебатите по настояването за събаряне на кабинета бяха предходната седмица. Тогава три часа ръководещи и съпротива спориха кой може, кой има воля и сили да направи промяна в здравния бранш, който и двете спорещи страни дефинираха като мощно проблематичен. И през днешния ден при пояснение на негативния си избор и гласоподаване в поддръжка на държавното управление от ГЕРБ обявиха, че левицата не е опция на ръководещите и не може да предложи работещи решения. " За всички е ясно, че Българска социалистическа партия не може да бъде опция. Те участваха през всички години в проблемите, които през днешния ден се опитваме да решим, наслагвани с години ", съобщи от трибуната на Народното събрание ръководителят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Тома Биков от ГЕРБ пък сподели, че с гласуването си в действителност е подкрепил и Българска социалистическа партия, тъй като левицата " в това положение, в което се намира, не знае каква пакост ще си стовари на главата, в случай че почне и да ръководи ". Намерете себе си, намерете варианти да излъчите опция, до момента в който сте в съпротива, обърна се той към социалистите. И добави, че Българска социалистическа партия не демонстрира " никакви признаци на адекватност ". " Алтернативата на това държавно управление се назовава безпорядък и безредие. Не знаете, в случай че съборите това държавно управление, какво ще вършиме ", сподели още Биков. " - в. " Дневник ".

" Кабинетът Борисов 3 оцеля за трети път. Само Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи считат, че е налице неуспех в родното опазване на здравето и че за това държавното управление би трябвало да си върви... От партията на Марешки, Воля, макар постоянните рецензии против част от управническата коалиция, поддържаха изрично държавното управление, както постоянно при избор на съмнение. В опит да изкаже негативен избор Цветан Цветанов посочи, че равносметката от 133 гласа за държавното управление е била най-голямата поддръжка за този кабинет, записана до момента. Речта му бе прекратена от Цвета Караянчева, която се извини, само че му подсети, че нямал право на негативен избор, тъй като към този момент се е изказвал преди този момент в декларация. Което наложи Цветанов да слезе от трибуната. При гласуването на вота на съмнение от пленарната зала отсъстваха министър председателят Бойко Борисов и двамата вицепремиери от Обединените патриоти - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Лидерът на ПГ на Оперативна програма Волен Сидеров обаче беше на линия. Въпреки разкола посред им, депутатите на патриотичната коалиция единно поддържаха държавното управление... " - в. " Стандарт ".

" Изненада! Същата здравна промяна аха да одобри кабинетът " Станишев " Демонополизацията на здравната каса и въвеждането на наложително в допълнение здравно обезпечаване в частни фондове се разискват за първи път от държавното управление на тройната коалиция отпред със Сергей Станишев. Те са записани в обновената управническа стратегия на обединението, която сътрудниците от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Национална движение „Симеон Втори" одобряват през февруари 2008 година на среща в Хисаря. Предвижда се основаването на гаранционен фонд, който да обезпечи финансовата непоклатимост на здравно-осигурителната система, както и тласъци за даване на спомагателни услуги от болничните заведения посредством опцията за избор на спомагателни здравни пакети. Здравната промяна обаче се оказва проблем за обединението. Движение за права и свободи упорства за цялостна демонополизация на пазара на здравни услуги - НЗОК да стане равнопоставена на частните здравни фондове в конкуренция за втория дирек. Национална движение „Симеон Втори" и Българска социалистическа партия са срещу това. Те поддържат по-мек вид, който планува въвеждане на тристълбов здравноосигурителен модел: НЗОК, в която влиза минимална част от наложителните осигуровки и се резервира солидарният принцип; спомагателен наложителен частен здравен фонд и непринуден частен здравен фонд. При него касата покрива най-малък наложителен пакет здравна помощ, а по-късно пациентите избират дали да доплащат в брой, или посредством частна каса. Антония Първанова от Национална движение „Симеон Втори" и Йордан Цонев от Движение за права и свободи са създатели на здравните модели през 2008 година.. " - в. " 24 часа ".

Протестите на майките на деца с увреждания и поисканата оставка на вицепремиера Валери Симеонов остават измежду настоящите тематики.

" На третия ден митинги с претенции за оставката му вицепремиерът Валери Симеонов най-накрая се извини. Но както самичък разгласи - тъй като сътрудниците му в ръководството са го предиздвикали. Още на сутринта след завръщането си от Египет министър председателят Бойко Борисов свика незабавен съдружен съвет. Ден по-рано трябваше да се съберат 3-мата съпредседатели на патриотите, само че в последна сметка във вторник срещата се оказа единствено сред Симеонов и Красимир Каракачанов. Волен Сидеров, който също като майките и опозицията упорства за оставка на Симеонов поради думите му " Крескливи дами " на " сякаш заболели деца ", я бойкотира. Така патриотите чакаха връщането на Борисов и малко след 8 ч през вчерашния ден сутринта към този момент бяха при премиера. Сидеров носеше вестникарски отрязъци от 2016 година В изявленията се цитира Валери Симеонов, който тогава е казвал, че страната може да е постоянна и без да ръководи Борисов. По-рано от Дубай министър председателят изясни, че той не може да изиска оставката на вицето си, тъй като рискува цялата структура на ръководството. И през вчерашния ден не стана ясно по какъв начин някогашните кумци Сидеров и Симеонов ще продължат дружно във властта. Депутати от " Атака " оповестиха, че ще решат до дни, като вземат поради и извинението. Рано сутринта през вчерашния ден пред Българска национална телевизия Валери Симеонов отхвърляше да го даде. " Ако се бях извинил, щяхте ли да повярвате, че е истина? ", запита той в ефир. Малко по-късно обаче, в изказване от " Дондуков " 1, се оказа заставен да го направи. " На извършения съдружен съвет при министър-председателя бе разискван въпросът, обвързван с медийната акция във връзка моето изказване и ежедневните митинги пред Министерски съвет. По гледище на съдружния съвет аз сервирам моите извинения на всички, които са се почувствали наранени ", разгласи той. Премиерът не разяснява. Майките пред " 24 часа ": Не одобряваме! " 24 часа " описа преди ден историите на 3 дами, свързани с митингите, и техните претекстове да желаят или не оставката на вицепремиера поради думите му " кресливи дами " и " сякаш заболели деца ". Вижте по какъв начин реагираха те на вчерашното опрощение на Симеонов... " - в. " 24 часа ".

" За нас изпълнителната власт е изцяло блокирана и не е в положение да упражнява функционалностите си, съобщи Драгомир Стойнев в декларация от името на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " от парламентарната естрада. Искането ни за чуване на вицепремиера Валери Симеонов беше поради нуждата институцията, която той съставлява, да бъде заставена да покаже дали е съответна на рецесиите, в които се намираме, съобщи Драгомир Стойнев. Валери Симеонов е артикул на един фасон в политиката, който трансформира институциите на страната в съперници на народа, който трансформира определените да служат на народа в господари деребеи, които паразитират на гърба му, сподели още Стойнев. Тук не става дума за персонален цинизъм и образование, тук имаме израз на държавен цинизъм във връзка с жителите и по тази причина са виновни и политическите алхимици от ГЕРБ, съобщи депутатът от Българска социалистическа партия. Държавата би трябвало да бъде изчистена от този безсрамен и разрушителен управнически прийом, хората са правилни към страната си и е най-нормално да чакат и тя да бъде съответна в отговорностите си към тях, уточни още Драгомир Стойнев. Необходими са нови избори и промяна на модела на ръководство, това е нашата безапелационна партийна позиция, заявява той. Според него гражданското неодобрение е покрай лимит, зад който това ръководство губи своята легитимност. Българска социалистическа партия желае да извърви пътя към изборите демократично, зачитайки парламентаризма и посредством транспарантни дейности, съобщи Стойнев. Ние следваме политическите си отговорности и не одобряваме никакви обвинявания за потребление на митингите, уточни той. " - в. " Стандарт ".

" Вицепремиерът Валери Симеонов ще оглави бъдещия Национален съвет за интеграция на хората с увреждания, заложен в законопроекта за хората с увреждания, утвърден с консенсус на първо четене от обществената комисия в Народното събрание, заяви " Дарик ". Към момента този орган се управлява от обществения министър Бисер Петков, само че напролет, когато ще влязат в действие огромна част от текстовете, постът ще бъде даден на отрасловия вицепремиер. Депутатите от обществената комисия утвърдиха и законопроекта за персоналната помощ, импортиран поотделно от Българска социалистическа партия и " Воля ". В него е заложено даването на асистентска услуга за хората с най-тежките увреждания и децата с ТЕЛК. Двата законопроекта бяха утвърдени с консенсус и от здравната комисия. Законопроектът за хората с увреждания е част от пакета от ограничения за промяна в областта на подкрепяне на хората с увреждания, изисквани и от протестиращите към този момент няколко месеца майки от самодейността " Системата ни убива "... " - в. " Сега ".

" Комисията по обществена политика в Народното събрание е взела решение да поддържа двата законопроекта - за хората с уврежданията и за персоналната помощ, заяви Минчо Коралски - изпълнителен шеф на Агенцията за хората с увреждания, по БТВ. В тях ще има забележителна финансова поддръжка, изключително за хората с тежки увреждания, уточни той. " До 18 години майките на деца с получават помощ 930 лв. за развъждане на детето, самите деца от 16 до 18 години получават обществена инвалидна пенсия, плюс добавката за инвалидна помощ, и това в действителност отиваше към 1200 лв.. Проблемът е, че като навършат 18 години тези деца, се лишават тези 930 лв. ", изясни Минчо Коралски. По думите му в Закона се прави смяна, която в известна степен би трябвало да реши този проблем. " След 18 години лицата с увреждания ще получават вместо към 200 лв., както е в този момент - 450 лв. от 1 януари 2019 година Прави се първа стъпка за решение на този проблем ", означи още Минчо Коралски. С тези нови обществени закони хората с увреждания ще се употребяват и с разнообразни типове услуги, уточни още той. Според Минчо Коралски Агенцията за хората с увреждания ще се трансформира в държавна организация от 2021 година, само че не е ясно дали тази концепция ще бъде подкрепена в пленарната зала. " - в. " Труд ".

Всекидневниците оповестяват също, че Европейският парламент е приел възбрана за продажбата на пластмасови произведения за еднократна приложимост.

" Европейският парламент поддържа съвсем единомислещо възбраната за продажба на пластмасови произведения за еднократна приложимост. Ограниченията би трябвало да влязат в действие от 2021 година, заяви bTV. Мерките засягат артикули като принадлежности за ястие, клечки за уши, цигарени филтри, сламки и бъркалки. Според специалисти, сходни произведения съставляват към 70% от отпадъците, които замърсяват водните басейни. " Осем милиарда тона пластмаса са създадени за по-малко от 65 години, шест милиона тона боклуци - цифрите приказват сами за себе си. Океаните са се трансформирали в кошчета за отпадък и към този момент умират ", разяснява евродепутатът Фредерик Риес. Според Брюксел, рестриктивните мерки ще открият нови благоприятни условия за бизнеса. " Целта е да бъде основан пазар и благоприятни условия за нововъведения за различни артикули, които са както за многократна приложимост, по този начин и направени от материали, предпазващи околната среда ", уточни Кармену Вела, европейски комисар по околната среда. Еврокомисията ще стартира договаряния с държавите-членки и се надява, че ограниченията ще бъдат дефинитивно утвърдени на срещата на върха преди изборите за Европейски парламент през май. " - в. " Сега ".

" Европейският парламент одобри през днешния ден с 571 гласа " за ", 53 " срещу " и 43 въздържали се от 2021 година в Европейски Съюз да бъдат неразрешени пластмасовите произведения за еднократна приложимост. Такива произведения са чинии, принадлежности, сламки, дръжки за балони и клечки за уши. Те съставляват 70 на 100 от отпадъците в моретата, заяви Европейският парламент. Евродепутатите прибавиха в листата на неразрешените пластмаси оксоразградими произведения като опаковки и съдове от експандиран полистирен, които се употребяват за предпазване на артикули за бързо хранене. Използването на голям брой други произведения, които не може да бъдат сменени, би трябвало да бъде понижено с най-малко 25 на 100 от страните в Европейски Съюз до 2025 година. Това включва кутиите за еднократна приложимост за сандвичи, плодове, зеленчуци, десерти или сладолед. Държавите би трябвало да предложат народен проект за поощряване потреблението на произведения за многократна приложимост, които подлежат на преправка. Други пластмаси, като бутилките за питиета, ще би трябвало да се събират разделно и до 2025 година 90 на 100 от тях да подлежат на преправяне. Евродепутатите утвърдиха ограничения, които засягат отпадъците от тютюневи произведения (цигарените филтри с пластмаса). Тези боклуци ще би трябвало да се понижат на половина до 2025 година и с 80 на 100 до 2030 година. Един-единствен цигарен фас е задоволителен за замърсяването на 500 до 1000 литра вода и когато се изхвърли на пътя, са нужни 12 години, с цел да се разгради изцяло. Това е вторият най-често срещан пластмасов замърсител. Държавите би трябвало също да създадат нужното най-малко половината от изгубените или изоставени риболовни съоръжения, съдържащи пластмаса, да се събират всяка година. Поставената цел за преработката им е минимум 15 на 100 до 2025 година. Страните от Европейски Съюз ще би трябвало да положат старания производителите на тютюневи произведения да покриват разноските за събиране на отпадъците от тези произведения, както и по-нататъшните разноски за транспорт, обработка и събиране на отпадъците. Производителите на риболовни уреди би трябвало да вземат участие в процеса на преправка. Според Европейската комисия над 80 на 100 от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Посочените произведения в възбраната покриват 70 на 100 от всички боклуци в Световния океан. Заради бавното си разграждане пластмасата се натрупва във и е открита в тюлени, китове, морски костенурки и птици, в рибата и ракообразните - в хранителната верига на индивида. Пластмасите са комфортна, приспособима, потребна и стопански скъпа суровина, само че би трябвало да бъдат по-добре употребявани, наново употребявани и преработвани. Когато се изхвърля, икономическото влияние на пластмасата обгръща освен изгубената икономическа стойност на суровината, само че и разноските за разчистване и предизвиква загуби на туризма, риболова и корабоплаването. Парламентът ще стартира договаряния със съвета, откакто европейските министри одобряват своята позиция по законодателното предложение. " - в. " Дневник ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР