Вотът на недоверие не засяга само темата с водата. Проблемът

...
Вотът на недоверие не засяга само темата с водата. Проблемът
Коментари Харесай

БСП събира хидроинженери, построили язовирите на България

Вотът на съмнение не визира единствено тематиката с водата. Проблемът с водата е систематичен и народен - има го в Шумен, Сливен, Търговище, Ловеч, Ботевград. В Перник казусът е най-остър, само че не трябва да се концентрираме единствено там. Проблемът е народен и се дължи на извънредно некомпетентното ръководство на целия сектор”. Това съобщи предсeдателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред Нова ТВ.

"Уважавам казаното през вчерашния ден от Йорданка Фандъкова, а точно - една рецесия не може да се потушава с евентуална нова рецесия. Трябва да бъдем съпричастни с каквото можем, само че без да има риск за София ", счита Нинова.

"Решението за ВиК холдинга е взето в спешна обстановка, под паника. Задава повече въпроси, в сравнение с дава отговори. Например - този холдинг няма да обхване цялата система, ще обхване 50-60% - там, където има държавно присъединяване. В народен мащаб казусът не се взема решение по този начин - огромни ВиК сдружения остават отвън него, по този начин отново ще има различия”, акцентира ръководителят на левицата. Тя разяснява още, че не излиза наяве какви калкулации аргументират тази сума от един милиард, който се отпуска.

„ Няма експертиза защо тъкмо ще отиде този един милиард. Тези пари ги няма в бюджета. Откъде ще дойдат? Ще вършат ли нов бюджет? Актуализация? Ще влиза ли в Народното събрание?”, попита Нинова. Тя обърна внимание, че няма нито дума по тези въпроси от страна на ръководещите. Тя напомни, че сходно „ упражнение” са създали с язовирите преди година и половина. Тогава са били отпуснати 500 милиона отвън бюджета с решение на Министерски съвет. „ След две години,резултатът е подобен - 400 язовира са в предаварийно положение, а 113 са с незнайна благосъстоятелност. Къде са 500-те милиона?”, попита още Корнелия Нинова.

"Без нито един документ, без нито едно пресмятане, вземат решение да се трансферира вода от един язовир в друг”, акцентира ръководителят на Българска социалистическа партия и добави, че от левицата са поканили на „ Позитано” всички огромни престижи, хидроинженери, енергийни експерти, строили всички тези уреди на времето. „ Те знаят за какъв размер са го строили, за какъв потенциал, къде може да има връзки и къде - не, какво да се избегне и къде може да има рискове. Това всичко ще обсъдим утре”, разгласи тя. Нинова бе безапелационна, че политиците би трябвало да стъпят на експертиза и означи, че от през вчерашния ден са зародили подозрения дали стената на Бели Искър ще издържи. По мнение на левицата първо би трябвало да се ремонтира стената и този, който не го е направил през последните 5 години, да си понесе отговорността. „ Ами представете си, че нещо стане със стената? Не желаеме да излагаме на риск жителите на София”, съобщи тя. По думите й една рецесия не може да се гаси с евентуална нова рецесия и належащо първо да се подсигурява неналичието на рискове и по-късно да се работи малко по малко, с цел да се обезпечи вода на Перник.Нинова разяснява още, че по мнението й политиците не са тези, които следва да дават експертно мнение. „ Нашата работа e политическа. Добри закони, мощен надзор, положително ръководство на бранша.

"Традиционно ГЕРБ бягат от отговорност 10 години. В интервал, в който са държали цялата власт - изпълнителна, законодателна, регионални шефове, шефове на ВиК, по-голямата част от кметовете - да прехвърляш виновност на минало ръководство е несериозно и е опит да избягаш от отговорност. Това към този момент не върви. Кой от предишното ти е отговорен, че през вчерашния ден беше открит отпадък в Бургас, Варна, Плевен, Костинброд? Кой отпреди 10 години ти е отговорен, че министърът на финансите е подписал писмо за внасяне на 735 хиляди тона отпадък от трети страни, от Африка? Тези отпадъци са минали през митница - кой е отговорен за това? А кой е отговорен за нарастването на водата три пъти за последните 10 години?”, попита Нинова и подчертава, че ръководещите са нараснали 300% цената на водата, взели са парите на хората, а в следствие - единствено 1% от мрежата е възобновен. „ Средно 60% от водата се губи, за 10 години не са създали нищо, само че отново им е отговорен някой от предишното. Сега опират в избавителното си решение, на уреди, строени в предишното. Сега търсят избавление в строителството от това "лошо минало ", съобщи още ръководителят на Българска социалистическа партия.

„ Най-странна е позицията на патриотите, тъй като това е неповторим национализъм. Патриотизъм, при който продаваш българско поданство с подправени паспорти, е антипатриотизъм. Патриотизъм, в който стигаш до такава степен да тровиш личния си народ, е антипатриотизъм. Да го изтрият това „ патриоти” от заглавието си”, разяснява Нинова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР