Волята на премиера е да не се допуска ощетяване на

...
Волята на премиера е да не се допуска ощетяване на
Коментари Харесай

Бисер Петков: Продължаваме разговорите, Борисов не иска ощетени бъдещи пенсионери

" Волята на премиера е да не се позволява ощетяване на нито едно лице, ние ще продължим диалога за това, по какъв начин ще се извърши това решение ", сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков след среща с премиера Бойко Борисов и синдикати в Министерския съвет по отношение на новата формула за пресмятане на пенсиите.

Петков изясни, че по време на срещата шефът на Национален осигурителен институт е показал калкулации на резултата от новата формула. По думите му данните демонстрират, че към 60% от бъдещите пенсионери ще имат позитивна смяна, за 11% няма да има, а за близо 30% пенсиите ще бъдат понижени. „ Целта на промяната, беше да се обвърже по-тясно измерването на пенсиите и тя да се пресмята на база обезпечаване “, посочи министър Бисер Петков.

На тази среща бяха разисквани всички благоприятни условия, с цел да няма бъдещи ощетени пенсионери. „ Говорим за бъдещи пенсии и за резултата от една смяна, която е от 2014 година и влиза в действие тази година “, посочи той.

Промените в пенсионното законодателство бяха наложени при започване на 2019 година Във връзка с промените Националният застрахователен институт (НОИ) приготви следваща оценка на резултатите от влезлите в действие разпореждания, с фокус върху резултата от отпадането на прихода за 1997-1999 година при пресмятане на самостоятелния коефициент (ИК) на лицата с пенсии, които ще бъдат отпуснати след 31 декември 2018 година ОТ Национален осигурителен институт регистрират, че изключването на приходите за 1997, 1998 и 1999 година и налагането на ограничаване върху крайната стойност на самостоятелния коефициент води до нарастване в размера на самостоятелния коефициент за 56,8% от обхванатите лица, без смяна остават размерите на самостоятелния коефициент на 11,9%, а при 31,3% се получава понижение в самостоятелния коефициент. Анализът демонстрира, че в бъдеще се чака делът на отрицателно засегнатите да продължи да понижава.

В понеделник общественият министър Бисер Петков изясни пред публицисти, че ще се прави цялостен разбор за въздействието на измененията във формулата за пресмятане на пенсиите. Тогава той посочи, че ще се изчакат заключителните данни на Национален осигурителен институт и по-късно ще се реши дали има учредения за анулация на наложената формула и в действителност основателни ли са опасенията на института.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР