Воля ще предложи законодателна промяна за забрана на енергийните напитки

...
Воля ще предложи законодателна промяна за забрана на енергийните напитки
Коментари Харесай

Воля ще предложи забрана на продажбата на енергийни напитки на лица под 18 г.

" Воля " ще предложи законодателна смяна за възбрана на енергийните питиета на деца под 18 година Това заяви Полина Цанкова-Христова, заместник-председател на ПГ на " Воля-българските родолюбци " при представянето на Пътна карта на детското благополучие в Народното събрание.

``
реклама

,,Целта е отбрана на здравето на нашите деца, както и битка с наднорменото тегло и нарасналата експанзия при децата,,, сподели депутатът. Тя уточни, че 22 % от учениците употребяват енергийни питиета, като консумиращите такива питиета на възраст сред 14 и 18 година са 49 %, т.е. половината от всички възпитаници в тази възрастова група. По думите ѝ това значи, че учениците изпиват най-малко по пет енергийни питиета седмично.

От " Воля " показаха, че на територията на учебните заведения не се позволява предлагането на енергийни питиета, само че съгласно тях тази регулация е извънредно незадоволителна. Не било задоволително и условието за изписване на предизвестие на етикетите на енергийните питиета за високото наличие на кофеин и за това, че не се предлагат за деца, бременни дами или кърмачки.

,,Практиката демонстрира, че в съвсем всички търговски обекти към учебните заведения могат да се закупят енергийни питиета от деца. Дори моите деца споделят, че доста от техните съученици употребяват сходни питиета съвсем всяко междучасие ", разяснява Полина Цанкова-Христова.

Дамите от " Воля " оповестиха, че стартират нова самодейност, отдадена на децата - Пътна карта на детското благополучие. От началото на 2020 година ще бъдат проведени серия от кръгли маси с присъединяване на учители, родители и представители на централната и локалната власт в осем града на страната.

,,В новия план се фокусираме извънредно върху образованието, здравето и сигурността на нашите деца``, разяснява депутатът от " Воля " Елена Пешева.

,,За нас тази самодейност е задача, тъй като всички сме майки и национални представители``, съобщи тя. По думите ѝ пътната карта може да включва всичко от храната, която ядат децата в учебния стол, до мобилните устройства, към които към този момент са толкоз пристрастени.

От " Воля " ще упорстват за цялостна проверка на учебниците и образователните пособия. Заместник-председателят на групата Кръстина Таскова даде образец с текст от учебник за пети клас, в който се споделя по какъв начин Вълчо ще наддава за своята Лиска да стане миска, и сложи въпроса по какви критерии се утвърждават учебниците от Министерството на образованието и науката. Сред другите въпроси, които визира Пътната карта на детското благополучие, са тежките раници и многото учебници по един и същи предмет.

Таскова разяснява, че профилактиката в детското опазване на здравето също се оказва сериозен проблем. Тя уточни, че на всички кръгли маси ще желаят да участват и началници на полицията по отношение на казуса с продажбата на опиати в региона на учебните заведения. Таскова сподели, че ще упорстват министър председателят да одобри Пътната карта на детското благополучие като своя идея, защото опазването на здравето, образованието и сигурността са в разнообразни министерства.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 CollectoRitioner (преди 3 секунди) Рейтинг: 2663 | Одобрение: -6227 Това си е официално отчитане на активност! И акакво, няма да бъдат към този момент с недоразвоти мозъци селяните ли???? A COLLECTIONER OF RARE ARTEFACTS/OBJECTS (PAINTINGS, ANCIENT ASIAN SWORDS) AND A COLLECTOR OF ENVY. Напиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР