ВОЛЯ ще обедини около идеята за референдум парламентарни и извънпарламентарни

...
ВОЛЯ ще обедини около идеята за референдум парламентарни и извънпарламентарни
Коментари Харесай

Марешки: Събираме голям кръг от партии за референдума

ВОЛЯ ще сплоти към концепцията за референдум парламентарни и извънпарламентарни партии. Част от тях участваха на първата работна среща в Народното събрание, която бе инициирана от водача на ВОЛЯ и зам.-председател на Народно събрание Веселин Марешки. От парламентарните групи форумът беше почетен от представители на ГЕРБ и АТАКА. „ На предходния референдум, който с екипа ми организирахме, доста преди да влезем в Народното събрание, бяхме сами. Сега концепцията е в Инициативния комитет да притеглим допустимо най-широк кръг партии и НПО-та, които споделят концепциите на допитването. По някои от въпросите имаме законодателна самодейност от три години, само че статуквото ги отхвърля. Затова се постанова да преминем към идната стъпка – да питаме народа.

Такъв е казусът с видеонаблюдението след края на изборния ден при броенето на бюлетините и попълването на протоколите “, съобщи Веселин Марешки. Той акцентира, че плануваният като първи въпрос в референдума „ за “ или „ срещу “ въвеждането на еврото, е извънредно значим и директно визира благосъстоянието на народа. Оживена полемика провокира въпросът дали в избори да гласоподават само български жители, които са приключили най-малко главно обучение. ВОЛЯ упорства необразованите да нямат право да вземат участие във избор, тъй като не са изпълнили конституционното си обвързване да имат минималния учебен ценз.

„ Практиката до тук демонстрира, че тези хора са елементарно податливи на операции, което опорочава изборите и най-много наскърбява тези гласоподаватели, които са положили старания да се образоват, да работят и да способстват за развиването на страната “, сподели още Веселин Марешки. Присъстващите организации – Съюз на свободните демократи, Земеделски съюз „ Александър Стамболийски “, Партия на зелените, Национална движение „Симеон Втори", „ Път на младите “, Политическа партия „ Обединена социалдемокрация “, Движение „ Гергьовден “ и други, поеха ангажимент в най-кратък период да обсъдят тематиката за идния референдум във висшите органи на партиите си и да излязат с публични мнение за поддръжка и за включване в Инициативния комитет. Очаква се през април да стартира събирането на подписи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР