ВОЛЯ подхожда изключително отговорно по темата за военните сделки. Всякакви

...
ВОЛЯ подхожда изключително отговорно по темата за военните сделки. Всякакви
Коментари Харесай

Марешки: Не може държава със слаба икономика да има такива големи разходи за въоръжаване

" ВОЛЯ " подхожда извънредно отговорно по тематиката за военните покупко-продажби. Всякакви упреци в популизъм са безусловно нелепи. Темата е задоволително сериозна, подплатена с задоволително съществени суми, с цел да си играем на някакви политически игрички. Ако на някой му се желае да е по този начин, ние няма да влезем в тази скица. "
С тези думи стартира своето изявление водачът на " ВОЛЯ " Веселин Марешки по време на днешното съвещание на Комисията по защита.
Ето какво съобщи още зам.-председателят на Народното събрание:
" През последните седмици чух от министър Каракачанов още неуместни изказвания, които се постанова да оборя.
Едното от тях- че с отлагането на новите военни покупко-продажби се слага под въпрос националната сигурност. Както всички виждаме от два месеца насам, националната сигурност се крепи на здравето на хората и на стопанската система. Нито самолети, нито кораби биха ни помогнали в такава обстановка. А както споделят експертите, сходни пандемии ще има и за в бъдеще. Което какво означава- че ние би трябвало да имаме изрядна здравна система и постоянна стопанска система. А за това трябват пари. Нужен е всеки държавен лев –да се харчи по най-ефективния и потребен за обществото метод.
Друго безумство, което слушам от министъра като опасение- че видите ли парите за военна техника, в случай че покупко-продажбите отпаднат, щели да се раздават на калпак. Тук напряко се чудя какво да кажа… тъй като това пояснение на мораториума издава безспорна управническа отпадналост и недоумение на механизмите на ръководство на страната.
Министър Каракачанов няколко пъти акцентира по медиите, че държи на покупко-продажбите, тъй като по този начин и по този начин заплащанията били разсрочени за 6 и 9 години напред. При това състояние не виждам за какво се тормози да ги спрем за известно време. Очевидно няма належаща потребност да се вършат тъкмо в този момент. Но виждам огромно несъгласие – от една страна, в случай че не пуснем покупко-продажбите в този момент, националната сигурност е застрашена. От друга – да не се тормозим за милиардите, тъй като по този начин или другояче покупко-продажбите са за след 9 години. А до тогава какво става с националната сигурност?! Много издиша този аргумент…
Друго доста значимо – министърът плаши народа с война като споделя, че след всяка рецесия, идват военни конфликти… С това се пробва да оправдае покупко-продажбите. Смятам сходно държание за неприемливо и неуместно. Да не приказваме какъв брой пъти министърът заблуди обществото за самолетите- първо говореше, че заплащането ще е разсрочено, през лятото предходната година обещаваше, че ще понижи цената… Нищо от това не се случи. Преклони главица през непозната страна и извърши техните условия.
Още едно едва място на съперниците на мораториума- видите ли ние от ВОЛЯ не сме желали военните да имат заплати, обувки, дрехи… Питам – по какъв начин тъкмо с милиардите, които изтичат от България, министърът ще облече армията и ще обезпечи обществени политики за военните!
По мотив 6 май ми писаха от бригада Специални сили – че сами си купуват обувки, облекла, че се хранят със сандвичи от околните лафки…Това е истината! ВОЛЯ нямаше да е срещу, в случай че подобаващи суми бяха заделени, за възстановяване на ситуацията на военните –сега, не след години.
Знаете ли какво ми пишат хората най-често във връзка милиардите за въоръжаване- една остаряла наша поговорка- на гол търбух, чифте пищови… Аз не желая това да е българската войска през 21 век!
Първо хората, след това железата.
В този ред на мисли ще изтъквам двама огромни мъже, уважавани и приети в целия свят. Първият е военачалник Манерхайм – финландски военачалник от предишния век, който е и президент на страната. Той казва- преди да харчите пари за оръжия, създайте подобен стандарт на живот на хората, че да желаят да го пазят!
А единствено преди месец във Великденското си послание Папа Франциск призова- в този момент не е времето да продължи производството и търговията с оръжие, харчейки голямо количество капитал, който би трябвало да бъде за лекуването на хората и спасяването на човешки животи!
Мисля, че би трябвало тотално да не си в час, с цел да опонираш на такива персони!
Колеги,
Най-силният претекст за мораториума са целите на народа. Защото тези покупко-продажби харчат голям публичен запас. Българите в този момент имат най-вече потребност от положително опазване на здравето, обучение, вътрешна сигурност, от постоянни и възходящи приходи, от постоянна стопанска система.
Веднъж подарихме в задатък милиарди на Съединени американски щати, Тръмп се похвали, че с нашите пари е отворил 4 000 работни места. Ние ще чакаме няколко години за самолети.
Сега ще подкрепим очевидно немската стопанска система и ще чакаме и Меркел да ни благодари!
Не може страна със слаба стопанска система да си разрешава такива огромни разноски за въоръжаване!
Затова ви приканвам всички- мислете рационално, като родолюбци, мислете на първо време за българския народ.
Когато българите живеят с висок стандарт, когато стопанската система върви нагоре, тогава ви давам обещание, че ние от ВОЛЯ ще сме първите, които ще желаеме модернизиране на техниката в армията.
Модернизирането ще стартира тогава, когато свърши бедността!
Ще завърша с един индикативен откъс:
„ Когато в армията няма пари и бойците сами си купуват обувки и униформи, защо приказваме? От 10 години американските бази у нас не заплащат нищо. Трябва да желаяме против това да ни дават за прилагане две ескадрили Ф 16 ”. Красимир Каракачанов, 2015г.
Както се споделя, без коментар!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР