Волтова дъга натръшка щъркелите край елховското село Малко Кирилово. В

Волтова дъга натръшка щъркелите край елховското село Малко Кирилово. В ...

Волтова дъга уби над 50 бели щъркела.Волтова дъга натръшка щъркелите край елховското село Малко Кирилово. В четвъртък сутринта в РИОСВ–Стара Загора са постъпили два сигнала за умрели и ранени щъркели след разклона за населеното място, като според подалите ги, причината е волтова дъга.
След като извършват незабавно оглед на мястото, старозагорските екоинспектори намират около стълбовете на минаващ далекопровод от село Малко Кирилово за село Гранитово около 50 умрели екземпляра и още 4 във влошено здравословно състояние – всички от вида „бял щъркел“.
Ранените птици са транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за оказване на медицинска помощ. РИОСВ в Града на липите е уведомили електроразпределителното дружество EVN за изясняване причината за смъртта на останалите щъркели.
Еколозите припомнят, че белият щъркел (Ciconia ciconia) е защитен вид, който е включен в Приложение 3 на Закона за биологичното разнообразие, пише presstv.bg. Те съветват, когато някой намери животно или птица от защитен вид в безпомощно състояние, да потърси съдействие от съответната регионална инспекция или горско стопанство.

Източник: blitz.bg