Волно или не, прокуратурата забърка името на една от водещите

...
Волно или не, прокуратурата забърка името на една от водещите
Коментари Харесай

Банкер: Банков казус в най-неподходящия за Борисов момент

Волно или не, прокуратурата забърка името на една от водещите банки с задграничен притежател, опериращи в България, в сагата към някогашния хазартен необут Васил Божков. Основният въпрос – след последните детайлности по обвиняването против Божков, изнесени от магистратите, е: доколко този щрих ще отекне в Европа? И то точно когато страната ни се е устремила към участие в Европейския банков съюз, написа Банкер.бг.

Историята на малко е следната: На два пъти елитният бежанец и предприемач, укриващ се в Дубай, разгласява в обществените мрежи банкови извлечения от своята сметка. Те демонстрират, че за няколко години Божков е изтеглил от сметката си 67 млн. лв.. Неговото изказване е, че сумата е предадена на финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов, посредством посочени от него лица. Неколкократно и Борисов, и Горанов отхвърлиха изказванията на предприемача. Вероятно те са споделили това и пред държавните обвинители, тъй като, съгласно известие на прокуратурата от 22 юни, премиерът, финансовият министър и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова са били разпитвани по делото „ Божков “ в качеството им на очевидци.

В същото известие обаче се намесва и името на „ УниКредит Булбанк “.

Банката е вплетена в сагата с Божков

поради това, че съгласно прокуратурата: „ не е уведомявала САД „ Финансово разузнаване “ при осъществяване на заплащания на суми над 30 хиляди лева, според Закона за ограниченията против изпирането на пари„.

Изискването е записано в член 76 от закона: „ Лицата по чл. 4 уведомяват дирекция „ Финансово разузнаване “ на Държавна организация „ Национална сигурност “ за всяко заплащане в брой на стойност над 30 000 лева или тяхната равноценност в непозната валута, осъществено от или на техен клиент в границите на откритите връзки или при инцидентни покупко-продажби или интервенции. “ Тоест това се отнася за кредитните институции. 

Санкциите, в случай че бъде потвърдено нарушаване, са повече от солени. Конкретно за банките плануванаъа глоба е глоба от 5000 до 50 000 лв.. При наново нарушаване санкцията е от 10 000 до 200 000 лева, а при систематични нарушавания – „ от 20 000 до 10 000 000 лева или до 10 на 100 от годишния оборот, в това число брутните доходи според консолидирания доклад на крайното дружество майка за миналата година, състоящи се от вземания по лихви и други сходни приходи, приходи от акции и други скъпи бумаги с променлива или закрепена рентабилност и вземания от комисиони и/или такси. “

До момента пъзелът,

кой носи отговорност за това,

че 67 млн. лева са минали неусетно и в каква посока са се насочили, не може да бъде подреден. От въпросното известие на прокуратурата не става до дъно ясно на какъв стадий е инспекцията на ДАНС по случая. Според източници на „ Банкеръ “ тя продължава към момента, макар че някои медии побързаха да сложат заблуждаващи заглавия. 

След питане на „ Банкеръ “ от кредитната институция обявиха, че: „ УниКредит Булбанк постоянно оказва цялостно подпомагане на съответните управляващи като дава всички изискани документи, информации и доклади. Банката постоянно съблюдава прецизно законовите и регулаторните условия и се управлява от най-високите професионални стандарти в това отношение “.

https://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/bankov-kazus-v-nai-nepodhodiashtiia-za-borisov-moment

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР