Волфганг Шойбле е печелил 12 пъти депутатско място, оцелял е

...
Волфганг Шойбле е печелил 12 пъти депутатско място, оцелял е
Коментари Харесай

Ще пожертва ли Меркел финансовия си министър след изборите

Волфганг Шойбле е печелил 12 пъти депутатско място, оживял е при опит за ликвидиране и е направлявал Ангела Меркел по време на рецесията в еврозоната. Сега обаче на немската канцлерка може да се наложи да го пожертва, с цел да си обезпечи съдружна договорка.

Консерваторите на Меркел евентуално ще завоюват парламентарните избори на 24 септември, само че неналичието на безусловно болшинство може да ги принуди да продължат своята коалиция с левоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП). Лидерите на ГСДП споделят, че цената на ново издание на сегашната " огромна коалиция " ще бъде Шойбле да напусне финансовото министерство и то да премине в техните ръце. Шойбле въплъщава фискалната дисциплинираност и финансовата непоклатимост, за която германците жадуват.

Шойбле упорства както Германия, по този начин и останалите страни от Европейски Съюз да съблюдават европейските бюджетни правила. Според политическите съперници на Меркел обаче този метод рискува да върже ръцете на френския президент Еманюел Макрон в напъните му да употребява еластичност, с цел да даде подтик на стопанската система на своята страна. Германската хазна е претъпкана от данъчни приходи, само че френската е в затруднено състояние. ГСДП се безпокои, че настояването за френска бюджетна дисциплинираност ще лиши Макрон от пространство за маневри за да насърчи растежа. Ако Макрон се провали, притесняват се в ГСДП, ще се провали и Европейски Съюз и на власт може да пристигна крайната десница отпред с Марин льо Пен.

Външният министър Зигмар Габриел, който е от ГСДП, сподели, че е изискал мнението на Меркел кой сюжет съгласно нея ще се окаже по-скъп за Германия: малко по-висок бюджетен недостиг във Франция или Льо Пен като президент след пет години. " Ние, германците, би трябвало да променим позицията си ", сподели Габриел.

Смекчаването на метода на Шойбле към еврозоната няма да се посрещне добре от доста германци. В родната си провинция Баден-Вюртемберт, в която упоритият труд и спестовността са метод на живот, той е въздигнат в фетиш. Според Шойбле държавните управления би трябвало да престанат да натрупат задължения, с цел да могат бъдещите политици да имат някакви пари за харчене.

Готов да продължи

Шойбле е в инвалидна количка, откогато психологично болен го простреля по време на предизборна акция няколко дни след обединяването на Германия през 1990 година Той живее за своята работа и дава знак, че желае да остане в политиката. " Готов съм да продължа ", сподели той пред гласоподаватели в Засбахвалден - родния му град, покрай границата с Франция. Шойбле не се оставя неговата неработоспособност да го лимитира. През май той прелетя половината свят, с цел да прекара 12 часа в Дърбан (Южна Африка), където взе участие в няколко полемики на Световния стопански конгрес за Африка и поддържа напъните за привличане на повече вложения, като изнесе и лекции пред студенти, обяснявайки им по какъв начин действа Европейски Съюз. Тази негова неотстъпчивост му печели уважението както на гласоподавателите, по този начин и на неговите сътрудници.

" Когато ходя на настоятелен закуски и на партийни срещи с него, той постоянно е най-настъпателният - подготвен да се опълчи на социалдемократите ", сподели почитан чиновник от немското държавно управление. Анкетите допускат, че Меркел ще завоюва четвърти мандат през септември, само че тя може в последна сметка да загуби Шойбле като финансов министър.

 На конференция на Християндемократическата партия (ХДС) през 2000 година, Шойбле напуща лидерския пост в партията и го предава на Меркел.
© Michael Urban

На конференция на Християндемократическата партия (ХДС) през 2000 година, Шойбле напуща лидерския пост в партията и го предава на Меркел.

Деликатни договаряния

Меркел е изправена пред деликатни съдружни договаряния в идващия парламент за систематизиране на министерските постове. Високопоставени членове на двете партии, които най-вероятно ще бъдат нейни младши съдружни сътрудници - ГСДП и бизнес насочената Свободна демократическа партия (FDP), към този момент дадоха да се разбере, че този път имат апетити към финансовото министерство.

" ГСДП няма да повтори грешката, която направи при съдружните договаряния преди 4 години ", сподели Габриел пред кореспонденти. През 2013 година ГСДП се концентрира основно върху вътрешните проблеми и настоя за въвеждането на междинна минимална отплата. Тя получи министерството на труда наред с други министерства като стопанската система и външните работи. Сега нейният претендент за канцлер Мартин Шулц направи вложенията и солидарността крайъгълен камък на своята акция, като даде индикации и за по-компромисна позиция по бюджета.

Ако социалдемократите се окажат принудени да влязат в нова " огромна коалиция " отпред с Меркел, за ГСДП ще бъде " доста значимо " да получи финансовото министерство, сподели за " Ройтерс " почитан източник от партията. " Ако има нещо, което социалдемократите научиха, то е следното: Не би трябвало да влизаме още веднъж в коалиция, без да направляваме финансовото министерство ", сподели за " Ройтерс " депутатът социалдемократ Йоханес Карс, занимаващ се с бюджетната политика.

По-малката FDP има сходни намерения. Високопоставен източник от FDP сподели, че партията се интересува от финансовото министерство, въпреки че за нея може да се окаже по-трудно да реализира тази цел.

Първо промяна, след това интеграция

Високопоставени членове на консервативния блок ХДС/ХСС на Меркел признават, че тя може да завоюва изборите и все пак да бъде принудена да се откаже от Шойбле като финансов министър. Екхард Реберг - основен депутат-бюджетар на Меркел в Народното събрание, сподели, че за неговата партия ще се окаже мъчно да задържи финансовото министерство, в случай че вследствие на изборите се стигне до нова " огромна коалиция " с ГСДП - алтернатива, която и двете партия настояват, че не им харесва.

" Задържането на финансовото министерство ще бъде най-трудно, в случай че ГСДП стане младши сътрудник, тъй като партията мощно натъртва на финансите и на Европа, сподели Реберг за " Ройтерс ". Ако в следизборната нощ се окажем в същото състояние както преди 4 години, ГСДП евентуално ще претендира освен за външното министерство, само че и за финансовото. "

Остава неразбираемо дали Меркел ще би трябвало да жертва Шойбле. Във всеки случай неговото отдръпване ще бъде удар по задачата на канцлера да ускори интеграцията в Европейски Съюз след отдръпването на Англия, или най-малко в границите на еврозоната. За Меркел задълбочаването на интеграцията е въпрос на разумна поредност. Именно тук Шойбле може да й помогне: да поддържа скептицизма на немските гласоподаватели и депутати, като упорства Франция и южните страни от еврозоната първо да се реформират, преди Берлин да се съгласи да обвърже икономическата орис на Германия с тяхната.

" Ако Франция стане по-силна, това ще помогне ", сподели почитан чиновник, непосредствен до Меркел. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Изборите в Германия (72)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР