Волейболният Ботев (Луковит) е сред клубовете, които желаят да участват

...
Волейболният Ботев (Луковит) е сред клубовете, които желаят да участват
Коментари Харесай

Президентът на Ботев : От януари се готвим за Суперлигата, имаме подкрепата на спонсори

Волейболният Ботев (Луковит) е измежду клубовете, които желаят да вземат участие в Суперлигата на България при мъжете за идващия сезон 2020/2021 и управлението е подало поръчка за това до БФВ. Волейболистите на Ботев приключиха като отличник в Западната група на Висшата лига, като преди насилственото преустановяване на шампионатите заради пандемията от ковид, те бяха водач в своята група с 15 победи и единствено една загуба. Също по този начин отборът от Луковит стана е единственият втородивизионен клуб, който се класира за финалната фаза в шампионата за Купата на България, като с това записа триумф, който не беше случвал от доста години насам в родното състезание.

Президентът на Ботев Теодор Чипилов съобщи, че клубът има финансова опция за присъединяване в елита и има поддръжка на спонсори. Той разкри, че още от януари са почнали да се готвят за Суперлигата, а ето още какво сподели Теодор Чипилов в особено изявление за BGvolleyball.com за обстановката, желанията на клуба и селекцията а новия сезон.

- Подадохте поръчка за Суперлигата, подготвени ли сте за тази отговорност?
- Подадохме поръчка, с ясната мисъл какво ни чака. Още при започване на сезона се видя, че тимът ни е на доста високо равнище. След класирането ни на финалите за Купата на България към този момент знаехме, че сме главен любимец за спечелването на Висшата лига. Дори и след селекцията, след първия полусезон се обрисуваше да бъдем с най-големи шансове. От януари месец ние започнахме да се готвим с мисълта за Суперлигата, тъй че сме изцяло подготвени за присъединяване.
 И Ботев (Луковит) подаде поръчка за Суперлигата
- Участието в елита изисква избрани финансови благоприятни условия. Как ще се справите?
- Въпреки усложнената конюнктура, считам че ще се оправим финансово. Имаме поддръжката на общината и разчитаме на спонсори. Миналата година ни поддържаха „ Винербергер” и „ Титан” Златна Панега Цимент. Това са две доста съществени компании на международно равнище, потвърдени водачи в своя отрасъл. Очаквам още веднъж тяхната поддръжка, както и поддръжката на други компании от нашия район.

- Имате ли към този момент направен бюджет?
- Имаме обезпечен най-малък бюджет, който ни дава опция за присъединяване. Този бюджет обаче не ни дава варианти за привличане на скъпи състезатели. Не може да се съпоставяме с множеството тимове в Суперлигата, само че се надявам това да се промени.

- Според вас какъв би трябвало да бъде формата на Суперлигата?
- Форматът на Суперлигата, съгласно нас е най-добре да бъде от 16 или 14 тима. Ако е от 16 тима, те да бъдат разграничени в две групи от по 8 тима, като това разделяне може да е на териториален принцип или на по-силна и по-слаба осмица. Ако тимовете са 14, то те да бъдат разграничени отново на 2 групи, като има мощна шестица и слаба осмица. Това би облекчило много тимове във финансов проект. Ние обаче сме подготвени да играем във всевъзможен формат.

- Доколко пандемията ще се отрази на българската Суперлига?
- Освен условията, които ще са доста строги и ще основат спомагателна работа на клубовете, най-лошото би било това, че залите могат да останат без аудитория. Много се надявам това да не се случи!

- Смятате ли, че ще има завръщане на български играчи от чужбина?
- Не виждам към този момент да има индикации за завръщане на състезателите от чужбина, само че при усложняване на ситуацията и втора вълна на вируса, това ще стане сигурно.

- Работите ли към този момент по селекцията за новия сезон?
- Все още не работим по селекцията на тима, тъй като чакаме решението на Управителния съвет на Федерацията. Аз откровено се надявам да запазим състава от тази година! Вярвам в този тим и знам, че той има голям капацитет. На състезателите ще се обезпечат по-добри условия, като отговорността им към подготвителния развой ще бъде и по-голяма.

- Имате ли нови попълнения, които може да обявите?
- Зависи от решението на федерацията и финансовите ни благоприятни условия. При позитивно развиване за нас, ще може да мислим и за нови попълнения.

- Какво е положението на залата ви?
- Състоянието на залата не е на равнището на множеството зали в Суперлигата, само че настоявам, че има зали в по-лошо положение от нашата. Досега не сме имали проблем с провеждането на мачове.

- Имате ли опасения, че може да имате проблем с домакинските ви мачове заради условията за Суперлигата?
- Основния проблем е във височината на залата и в дистанцията от страничната линия до стената, които надлежно са 8 метра и 3 метра. Разбирам, че множеството тимове са привикнали да има пространство, само че 1 метър по-малко не мисля, че ще се окаже някакво съществено затруднение за тимовете от Суперлигата. Има задоволително пространство, с цел да покажат уменията си, като отново желая да кажа, че има уреди в по-лошо положение и по-ниски от нашето. Имахме доста планове за реновиране, само че за жалост по този начин и останаха без финансиране. За нас е извънредно значимо да играем в нашата зала, тъй като ние го вършим за нашите почитатели и за нашите деца. В клуба има над 120 деца, които идват на нашите мачове с огромно предпочитание. Това е и метод да ги накараме да заобичат волейбола.

- Имате ли решение за тази обстановка, къде вероятно можете да играете?
- Решение постоянно има, само че смисълът се губи. Най-близката зала е в град Правец, като има и по-далечни разновидности. Това са спомагателни разноски за клуба, само че най-лошото е, че ще бъде разочароващо за всички деца и почитатели. В Плевенска и Ловешка област няма нито една зала, която е годна за огромно съревнование по волейбол. В същото време се направиха зали за милиони по всевъзможни села и градове, в които няма никаква интензивност, никакъв волейбол и никакво бъдеще за развиване на този спорт.

- Община Луковит поддържа ли плана ви за Суперлигата?
- Имаме поддръжката на Общината. Ние сме общински клуб и аз съм извънредно признателен на нашия кмет господин Иван Грънчаров, както и на Общинския съвет, който се отхвърли от заплатите си, с цел да има повече пари за спорт в нашия град. Общината постоянно е пособия на клуба и ние ще ги накараме да се гордеят с това, което вършим!

- Как приема локалната общност упоритостта за елита?
- Ние сме град с доста огромни обичаи във волейбола и обществеността същински се радва на триумфите ни. Подкрепят тима при всяка изява и ползата към нас е голям. Надявам се все по този начин да ни поддържат, като ще създадем всичко, с цел да продължаваме да ги радваме.

- Какво си пожелавате за в бъдеще?
- Пожелавам си да имаме нова зала! Сигурен съм, че клубът ще се развива в позитивна тенденция! Най-много ме радва, че залата е цялостна с деца. Искам да пожелая на всички състезатели да бъдат здрави и да реализират доста триумфи в спорта и живота!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР