Волейболната легенда Любо Ганев е поредното спортно величие, което се

...
Волейболната легенда Любо Ганев е поредното спортно величие, което се
Коментари Харесай

Любо Ганев: Хазартните компании плащат 200 милиона данъци, да ги накараме да минат на тъмно ли?

Волейболната легенда Любо Ганев е следващото спортно великолепие, което се разгласи срещу препоръчаните промени в закона за хазарта. Вицепрезидентът на БФВолейбол е безапелационен, че в случай че вероятно измененията бъдат признати, българският спорт ще пострада съществено. Ганев приказва пред сътрудниците от " Блиц ":

- Г-н Ганев, какво е мнението ви по отношение на развихрилата се полемика към
лотариите и хазартните игри, които са съществени спонсори на спорта? Трябва ли да бъде неразрешена рекламата им?
- Ако се вършат промени, не би трябвало да се вършат от през днешния ден за на следващия ден. Трябва да се види какво се предлага, какви са плюсовете и минусите. Как по този начин ще се не разрешава рекламата на подобен тип компании? Това са компаниите, които дават доста и подкрепят българския спорт. Без тях спортът ни просто не може, това е истината. Има компании, които вършат и по-големи обороти от
букмейкърите и хазартните компании. Например - " Мини Марица Изток ", " Енерго про ", " ЧЕЗ ", само че да сте видяли на някоя фланелка на тима да написа " ЧЕЗ ", " Булгаргаз ", " Мини Марица Изток 1, 2, 3 "... няма и да видите. Така, че за нас като хора, които се занимаваме със спорта, и не можем да разчитаме единствено на помощта на страната, е доста значимо да задържим тези компании. Да, страната прави доста и оказва помощ, само че е разумно неин приоритет да са опазването на здравето, пенсии, учебните заведения... Естествено, спортът остава на по-заден проект. БФВ като спортна федерация, както и всички спортни клубове, търсим на всички места способи да подсигуряваме бюджетите си. И повярвайте ми, откакто давам отговор в БФВолейбол за маркетинга и рекламата, тракам на безусловно всяка врата. И до момента съумяваме да се договорим съвсем постоянно единствено с такива компании - лотарии и букмейкъри. Тази смяна в закона, която се дискутира в последно време, не може да се прави току-тъй. Да, може да има някакви промени, само че страната по този начин е устроена, че с едната ръка като ти вземе нещо, с другата би трябвало да ти подаде нещо. Ако страната излезе и каже, че ще спре парите за спорт от тези сдружения, само че ще дадем, примерно, от енергетиката - по този начин може, добре ще е. Но тъкмо както се слага тематиката, няма по какъв начин да стане. Хазартните компании не вършат нищо нелегално. Това са компании, които си заплащат налозите. Фирми на ярко, вършат чист бизнес. Какъв е казусът, че те оказват помощ на българския спорт? Ако спре рекламата, която тези компании вършат по малките екрани сега, нито една телевизия няма да може да си разреши да купи правата на нито един състезателен конгрес. Световното по футбол, примерно, знаете ли какъв брой пари е платила Българска национална телевизия... Знаете ли какъв брой пари желаеме ние за правата на Световното по волейбол? А тенис? Всеки желае да гледа Григор Димитров онлайн. Тези събития, с цел да се излъчват, някоя телевизия би трябвало да заплати за тях. В момента е застоялост на пазара. Да сте видели реклама по малкия екран на " Булгаргаз ", на " Енерго про ", на " Марица Изток "? Няма и да видите. Да не приказваме, че има доста други предприятия, които са с големи оборити, само че не вършат реклами, тъй като са монополисти. " Топлофикация София ", примерно, за какво да заплаща за реклама, откакто е монополист. На никого не дава пари. Каква е тази обществена активност тогава? Точно богатите компании би трябвало да излъчват обществена активност. Не единствено за спорта, дано дадат пари на учебни заведения, примерно... да оказват помощ на младите - на бъдещето на България.

- Позицията ви явно е безапелационна?
- Да, безапелационен съм, че не би трябвало да се протяга ръка на хазартните компании, които подкрепят спорта. Защо да нямат право да популяризират? Да не би да продават опиати? Това ми е ясната и безапелационна позиция - в случай че ще се вършат промени, дано бъдат дискутирани, да се видят плюсовете и минусите. Какво би влезнало в държавната хазна като бюджет... Тези компании като излязоха на ярко, от 20 милиона плащани налози, в този момент заплащат 200 милиона. Защо би трябвало да ги отрежем с лека ръка и отново да ги караме да минат на мрачно?

- Стана ли ясно коя телевизия ще излъчва мачовете от Световното по волейбол, на което ще бъдем хазаин взаимно с Италия?
- Още нямаме подписан контракт. Държавата е платила таксата от 5 милиона $ на интернационалната волейболна федерация, само че всички други разноски по семейството БФВолейбол би трябвало да ги заплати сама. Няма по какъв начин да отидем и да кажем " Ей, господа, вие дадохте 5 милиона $ на FIVB за таксата, дайте ни още 1 милион, с цел да можем да платим хотели, залите, храната, автобусите, защитата ". За това са нужни към 2 милиона лв.. Опитваме се от малкия екран, на която ще продадем правата, да получим нещо отсреща. И стотина хиляди лв. да вземем, отново е нещо. Най-малкото ще оказват помощ за охраните на залите и за превоза.

- Държавата дава ли задоволително на спорта?
- Държавата оказва помощ доста. Помощта е задоволителна, в случай че разчиташ да правиш единствено това, само че ние желаеме да се мерим с най-хубавите. Не единствено да играем наедно със мощните, а и да спим в хубави хотели като тях, да упражняваме в хубави зали, да пътуваме с хубави самолетни компании. А не, да вземем за пример, да вървим да упражняваме в зала " Христо Ботев ", тъй като наемът за " Арена Армеец " е 15 хиляди лв.. Държавата дава доста, за което възторженостти и реверанс до земята, само че нито една федерация, нито един клуб, не би трябвало да разчита единствено на помощта от страната. Защото спортът към този момент не е приоритет на държавната политика. Има доста други по-важни неща преди спорта. Винаги съм апелирал да се търси в допълнение финансиране, както ние вършим в БФВолейбол. И е реалност, че огромна част от него идва тъкмо от хазартните компании. Има и много дребни спомоществователи. Например, някой снабдител споделя, че ще вози тима без пари, а в подмяна да сложим името му на екипите. Друг пък да пристигна и каже: " Аз ще храня волейболистите, сложете и моята компания на екипите ". Така вършат в Италия. На екипите на тимовете им има десетки надписи на компании, които им оказват помощ. Ще ви дам образец. Като играех в Кунео, притежателят на един ресторант ни даде 5000 $. А ние - целият тим, като направехме две вечери при него, прием след някоя победа - хем му връщаме парите, хем му вършим реклама. Връщаме му парите като оборот. И с нощните заведения също. Ако някой притежател на нощен клуб ни даде 7-8 хиляди лв., и като му закараме два пъти волейболистите да честват, това си е огромна реклама за дискотеката.
- Сигурно получавате и отводи от компании, които молите за помощ?
- Сега подновихме партньорството с " Лидъл ". Избрахме и компания за коли, която да е формален транспортьор по време на Световното състезание. Знаете за контракта, който сключихме с Националната
лотария. Това са значими за нас сътрудници, които ни разрешават да задоволяваме потребностите на тимовете и състезателите ни. Един образец ще ви дам. На връщане от Олимпиадата в Рио де Жанейро 2016 година половината италиански тим отпред с Иван Зайцев пътуваха в бизнес класа, която е съвсем 4 хиляди евро - от Рио до Италия. Щом тяхната федерация си разреши да заплати толкоз за пътуването на състезателите им, това значи, че в случай че ние желаеме да побеждаваме Италия, най-малкото би трябвало да предоставим тези условия и на нашите волейболисти. Защото те гледат тях, пътуват дружно в самолета. И какво да им кажем: " Вижте в този момент, пичове, вие ще пътувате икономична класа, наврени в ъгъла като сардини в консерва, тъй като не можем да си позволим да плащаме толкоз доста. ". Ние като федерация се пробва да прави най-хубавото - освен за мъжете, а и за дамите. Имаме 11 тима - юноши, старша възраст, девойки... На всички би трябвало да им се обезпечат условия за подготовка, зала за тренировки, треньорски щаб, екипировки, хотели, безусловно всичко. Разходите са доста огромни. Неслучайно нашата федерация е измежду тези с най-големи бюджети. Получаваме и доста семейства, имаме голямо лоби в Международната волейбола федерация и в Европейската конфедерация. Това значи, че получавайки тези семейства, ръководителите на волейбола, които са над нас, ни разчитат и чакат да се оправяме. И в действителност го вършим добре. Но с цел да го вършим на високо равнище, би трябвало да търсим финансови средства. Доста сътрудници имаме, не е единствено Национална лотария. За идното Световно за първи път сътрудникът на БФВолейбол става сътрудник и на Мондиала. Досега единствено федерацията по волейбол се водеше сътрудник. Вече фирмите - сътрудници, имат право да асоциират логото си с това на Световното, което е с сан на Шампионската лига във футбола. На всеки наши сътрудници даваме опцията да се асоциират с марката Световно състезание по волейбол. Последното такова е извършено в България преди цели 48 години. Ние постоянно ще заставаме зад фирмите, които ни оказват помощ, при потребност ще ги пазиме. Те не са длъжни да ни оказват помощ. Трябва да браним и техния интерес, в случай че желаеме да продължат да оказват помощ и да имаме спорт на високо равнище.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР