Волейболистите от мъжкия отбор на Нефтохимик 2010 (Бургас), които са

...
Волейболистите от мъжкия отбор на Нефтохимик 2010 (Бургас), които са
Коментари Харесай

Николай Желязков: Максималист съм, смятам, че можем да играем още по-добре

Волейболистите от мъжкия тим на Нефтохимик 2010 (Бургас), които са и настоящият първенец в Суперлигата на България, бяха наградени с приз за Отбор на годината в град Бургас. През 2019-а нефтохимиците стигнаха до 1/4-финалите на втория по мощ европейски шампионат за Купата на CEV, а на родна земя съумяха да се поздравят с купата и останаха на крачка от успех и за Купата на България.

Треньорът на Нефтохимик Николай Желязков направи равносметка на миналата година.



Г-н Желязков към този момент втори сезон сте отпред на Нефтохимик, бяхте наградени с приз за Отбор на годината в Бургас. Колко израстна клуба през последните месеци?
Първо би трябвало да разгледаме нещата в два стадия. Първият е предишният сезон. Когато поех тима тук имаше доста опитни играчи като Николай Учиков, Георги Братоев, Теодор Салпаров, Теодор Тодоров. Целта тогава беше тимът да се стикова за плейофите и да завоюва купата. Този сезон тимът е нов, друг и доста подмладен. Като изключим Николай Николов, за който няма две отзиви, че е волейболист от международна класа, останалите момчета са млади и желаят да се потвърдят. Разбира се има и опитни като Мирослав Градинаров. Работата в клуба е предизвикателство.



Отборът се показва чудесно в шампионата – 9 победи и 2 загуби. Доволен ли сте от показаното до този миг?
Представяме се добре досега. Истината е, че от ден на ден намираме темп. Играем добре, с отлични осъществявания, въпреки и на моменти да стават неточности. Загубихме два пъти. За провалянето от „ Монтана “ не скърбя – сервисът им ни сътвори доста проблеми, а на нас ни повлияха неволейболни неща. Загубата от Левски обаче не трябваше да я позволяваме. По природа съм максималист, не знам дали е хубаво или неприятно, и знам, че можем да заиграем и още по-добре.

В последните години Нефтохимик печели шампионската купа на България. Тази година обаче конкуренцията наподобява по-силна. Кого бихте определили като главен кандидат за златото?

Определено Хебър е тимът с максимален бюджет и звезди в състава си. Но има и други тимове, които могат да изненадат – Монтана, Добруджа, Левски, Марек. Не ги категоризирам по мощ, а ги поставям под един общ знаменател. Разполагат с положителни волейболисти и играят добре. Всеки може да бие всеки.
Как ще коментирате последните събития във волейболната федерация?
Всички от опозицията са или са били част от управлението на БФВолейбол. Радoстен съм от протичащото се. В България малко хора се занимават с волейбол и ваденето на кирливи ризи към този момент ни вкарва в кафенето, където са клюките. Времето ще покаже дали взетите решения са правилни. Тук, на Балканите, си падаме експерти по всичко. Аз съм бил и състезателен шеф, и управител, само че обичам работата си в залата. Това желая да върша и се съсредоточвам върху него. Разбира се, постоянно мога да изкажа мнение, в случай че бъда потърсен.

Предстои олимписка подготовка за мъжкия народен тим в Берлин. Какви са упованията Ви?

Много сложна подготовка. Мач с мач няма общо, само че ще е извънредно мъчно.

Какво мислите за правилото на класиране на Олимпиадата? Трябва ли тимове като Мексико или Египет, без да подценявам постигнатото от тях, да вземат участие за сметка на мощните европейски тимове. Все отново феновете желаят да гледат волейбол от най-високо равнище, а ето – на предната Олимпиада не участваха Сърбия и Германия, а в този момент отново някой от огромните ще изгори.

Категорично не съм склонен. Регламентът е неверен. Не разбирам правилото на Пиер дьо Кубертен, съгласно който е значимо присъединяване. Да, в миналото може да е имал смисъл, само че спортът е съревнование в което би трябвало да вземат участие най-хубавите.

iskra.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР