Волейболистът на японския клуб Сантори Сънбърдс (Осака) и руския национален

...
Волейболистът на японския клуб Сантори Сънбърдс (Осака) и руския национален
Коментари Харесай

Дмитрий Мусерски: Японците целогодишно носят маски

Волейболистът на японския клуб Сантори Сънбърдс (Осака) и съветския народен тим - Дмитрий Мусерски описа пред съветските медии за живота в Япония по време на пандемията от ковид и животът в страната без карантина.

„ Не бих споделил, че Япония към този момент е победила ковид. Спазват се защитните ограничения, детските градини и учебните заведения в Осака отвориха. Основната причина за нормализиране на обстановката е, че японците целогодишно носят маски и те нямат в културата си табиет да си стискат ръцете, вместо тях си кимат. Почти на всички места в магазините има дезинфектанти, всеки може да ги употребява. По улиците има по-малко хора. Никой не е глобяван за излизане от у дома. Излизаме, само че вървим в околните паркове, те не са затворени. Не са неразрешени и визитите в обществени институции. Някои жители са с маски, други не са ", стартира той.

"За мен коронавирусът не е толкоз заплашителен. Да, евентуално е по-лошо от грипа, само че е по-добре да се грижите за имунитета си, а не да четете вести и да проверявате за статистически данни по през целия ден. Ходенето на чист въздух е потребно. Е, в случай че стоите у дома - тогава най-малко отворете прозорците, проветрявайте. В идеалния случай би било хубаво да бъдете отвън града ", продължава Мусерски.

"Японците са обществено виновни. Когато стартира тази зараза, и към момента не бе пандемия, незабавно започнаха да мерят температурата на всички идващи - дали от Европа, дали от Азия. Всички китайци или японци, които се връщат, бяха изпратени за проби, практиката беше всеобща. Тук съвсем няма туристи ", разкрива олимпийският първенец от 2012 година в Лондон.

"Бях освободен преди няколко дни. Можеше да се прибера в Русия, само че към този момент взех решение да го отложа. Ако се върна в Русия, отново би трябвало да остана вкъщи. Така че няма разлика къде ще съм ", съобщи Мусерски в изявление за „ Спорт Експрес “.

Нападателят приключи с бронзовите медали в японското състезание. На самостоятелно равнище зае трето място в класацията на реализаторите, като завърши с 570 точки в 23 мача. Той се реалокира в Сантори Сънбърдс през лятото на 2018 година след 13 сезона в Белогорие, с който завоюва редица оценки.

„ Миналата година пропуснах значим интервал, тъй като бях контузен. Нямахме нито една точка, преди да стигнем до полуфиналите. Тази година завършихме на трето място. Въпреки че можехме да спечелим. Но съм удовлетворен, почтено казано. Работих на най-много, дадох всичко от себе си. Да, щеше да е хубаво да вземем златото. Но се усещам ужасно. Престанах да завися от резултата. Преди беше по този начин: задоволен съм единствено, в случай че печеля и противоположното. Сега започнах да виждам на всичко по друг метод, да се любувам на нещата. Победата е от 15 до 20 минути благополучие. Пътят към успеха лишава доста повече. И психически нормално човек натрупва страсти в името на избрани моменти и слага на риск цялата си работа за дълго време. Това е неправилно ", споделя руснакът.

Попитан дали счита да се върне, Мусерски дава отговор: „ Все още не. Засега сме добре, щастливи сме. Все отново тук има малко руснаци, връзката е лимитирана. Това е минусът ", добавя Дмитрий.

Как детето му (б.р. 5-годишният Роман) се приспособява в другата културна среда?

"В началото беше мъчно. Не знаехме езика - на всички места писмени знаци - какво, къде, по кое време - не е ясно. Той върви в интернационално учебно заведение или по-скоро в детската градина към него. Там всичко е на британски, привикнал е - към този момент си има много другари. Обучението се организира като игра, с цел да имат децата свободно време. Сега можем да му предложим единствено разходки. Нещата минават без напрежение, по тази причина за момента взехме решение да останем в Япония ", разяснява колосът.

Дали в Япония е по-добре, в сравнение с в Русия?

"Всичко е релативно, само че тук ми харесва. Има някои минуси, по-трудно е, когато става дума за връзка. Проблеми с Wi-Fi, да отидеш до банката. Отивам с преводач или му давам телефона. Японският към момента ми е малко сложен. А владеенето на британски не е от огромна изгода. Заминах със фамилията си за две години, беше огромен риск. Притеснявах се по какъв начин фамилията се приспособява. Сега разбирам, че стъпката беше смела, само че оправдана. Доволен съм ", безапелационен е 218-сантиметровият играч.

"Отлагането на Олимпийските игри несъмнено е огромна загуба. Но поради инфекцията това е съответно решение. Японците са предпазени вътрешно, само че приемането на милиони чужденци, които е малко евентуално да се държат по този начин, както японците, трансформира нещата ", счита Мусерский.

Ще се промени ли светът след тази пандемия?

„ От сърце бих желал хората да си вземат поука. Особено управляващите. Разликата в екологичен проект към този момент се вижда. Няма доста полети, производството понижа и природата си отдъхна. Трябва да мислим за нея. Трябва да създадем нещо положително за здравето си, тъй като другояче всичко ще остане същото ", приключва той./bgvolleyball.com
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР