Волейболист, джаз-китарист, дизайнер. Даниеле Лаго вкарва Lago Design в Индустрия

...
Волейболист, джаз-китарист, дизайнер. Даниеле Лаго вкарва Lago Design в Индустрия
Коментари Харесай

Даниеле Лаго: Ние сме най-популярната мебелна страница във фейсбук след IKEA

Волейболист, джаз-китарист, дизайнер. Даниеле Лаго вкарва Lago Design в Индустрия 4.0

Още по тематиката
Мат Соун: Големите търговски вериги би трябвало да са повече софтуерно насочени

Генералният управител на Ocado Technology пред " Капитал "
19 фев 2018
Да сглобиш империя

Как основателят на IKEA Ингвар Кампрад трансформира дребната си компания за каталожна търговия в световен мебелен колос
2 фев 2018
IKEA възнамерява да продава продуктите си посредством онлайн платформи

Шведската мебелна верига е подготвена да промени бизнес модела си, с цел да остане на върха в бранша
10 окт 2017 - Семейната италианска компания за мебели порасна 10 пъти за последните 10 години
- Ключът е в отварянето й към света: от произвеждане на мебели към дизайн хъбДаниеле Лаго споделя за себе си, че е " дете на капитализма ". 45-годишният италианец с тип на художник обаче не е типичният предприемач. Бил е професионален волейболист, а по-късно - дилетант джаз китарист. Преди 15 години взема решение, че ще се върне към " призванието си " и приключва висша школа за дизайн. Позицията му сега е " артистичен шеф " на италианската компания за дизайн Lago Design. Компанията носи името му, тъй като той е десетото дете на семейството, чиито предшественици са я основали. Изпълнителен шеф е брат му Франко, само че Даниеле е " изобретателният мотор " на компанията - индивидът, който я води напред през цифровата промяна на бизнеса. А тя е основна.

Lago Design е относително дребна компания - годишният й оборот е към 30 млн. евро, само че има несъразмерно висок брой почитатели по света. Само фейсбук страницата й има над милион лайкове. Причината не е единствено много отличителният италиански дизайн, въпреки той да е в основата. Ако искаш да продаваш първокласни артикули, както Даниеле Лаго знае, би трябвало да продаваш повече от просто артикул. Затова той и неговият екип основават цяла мрежа от почитатели, почитатели и съидейници. Те играят ролята на " усилвател " за Lago - всеки нов план получава внимание, сериозно око, утвърждение и надлежно - известност по света. Така да вземем за пример, в случай че един хотел реши да се подреди с мебелите на италианците, получава спомагателния бонус от цяла голяма мрежа от почитатели, които да го вършат известен, и влиза в дребен, само че първокласен клуб. Така Lago се трансформира от производител на мебели в дизайн хъб, който популяризира хрумвания.

Тази промяна е много сериозна за бизнес, зародил типично за тази част на Италия като фамилна компания. Lago е учредена още през ХIX век като дърводелско ателие за мебели за къщи и църкви във Венеция. Допреди десетина години оборотът й е едвам 3 млн. евро. Стремителният растеж демонстрира, че тактиката на Даниеле Лаго да възседне самоуверено софтуерната вълна, се отплаща. Мебелите му " споделят " едни с други, както и с цифровата общественост посредством специфични чипове. Има разнообразни стратегии, като да вземем за пример " жилища Лаго ", които са шест в Италия и чиито притежатели са се съгласили да вършат специфични събития в тях. Или " Лаго парцели ", в които притежателите на комплекси могат да обзаведат един от жилищата си с модели на компанията и по-късно да го употребяват като листовка за целия комплекс, което, несъмнено, подвига цената.

Човекът, споделя той, би трябвало да е в основата на всичко. Фабриката за мебели покрай Падуа, в която ни посреща, е основана от дизайнер проектант, който в никакъв случай не се е занимавал с индустриални здания. Тя е разграничена на две - индустриална част и изобретателна част. Двете са еднообразно значими съгласно Лаго - компанията в действителност не създава мебели, без те към този момент да са били към този момент поръчани.

Срещата ни е малко преди изборите в Италия. Въпреки че не обича да приказва за политика, той признава, че обстановката в страната не е добра. Made in Italy има стойност, само че Италия изостава, счита Лаго. Той обаче не се опасява да влиза в тематики, които смята за значими. След избора на Тръмп взема решение, че слоганът на годината за Lago Design ще бъде " добрина " и компанията избира 8 дами, които да бъдат " посланици на марката ". Задачата им, както изяснява Даниеле, е да " строят мостове ".

Какво стана с компанията, откогато вие сте отпред?

Пораснахме 10 пъти за 10 години. От 3 на над 30 млн. евро. Направихме доста нови неща. Продуктът, несъмнено, е най-съществен, само че всичко е обвързвано. Променихме метода на мислене в тази промишленост. Пък и бяхме гладни за новости.

Просто дойдохте като правоприемник на огромния си брат и казахте " променяме всичко "?

Е, стана последователно. Но имаше в един миг потребност, несъмнено, да се наложа с лакти.

Как един фамилен бизнес пораства отвън ограничаването на семейството, която го ръководи?

Отворихме вратите за нови хора. Предпочитам да взема човек с опит, в сравнение с да назнача родственик, който няма визия от бизнеса. Това промени фрапантно нещата. Вдигнахме личния състав отвън фабриката от 15 на 100 души и това ни разреши да растем доста. Обикновено разпределението в моя бизнес е 20% хора в офиса и 80% във фабриката. При нас е 50 на 50. Средната възраст тук е 33 години.
Фабриката и офиса на Лаго са проектирани от проектант, който в никакъв случай не се е занимавал с промишлен дизайн

Сам съм никой. Има потребност от тим. Компанията е оркестър, би трябвало да има естетика. И също по този начин не може да се основават единствено предмети. Трябва да се основава стойност.

Кога решихте, че свързаността е нещото, на което ще заложите?

Културата на нововъведението не е нещо, което е пристигнало внезапно. Става последователно, малко по малко, всяка година. Променяш бизнес модела си не всеки ден, правиш го постепенно и бавно. Дигиталната промяна беше голямо предизвикателство и ние в действителност успяхме да го спечелим.
Оборот от 30 млн. евро не е доста, само че към този момент имаме онлайн общественост, която се образува към Lago Design Networks. Имаме хиляди нови точки на продажба. Отваряме нови хоризонти и благоприятни условия. Наричаме това " крос опрашване ". Градим нови връзки.

Как работи Lago Design Network?

В Lago имаме 25 хиляди клиенти всяка година. Влизаме в домове, хотели, офиси, курорти. Това е физическата общественост. И имаме цифровата общественост, която е успоредна. Има фейсбук група с над 1 млн. почитатели. Това е втората най-посещавана страница в мебелния свят след тази на Ikea. Но те вършат 40 милиарда евро на година, а ние - 30 млн. евро. Защо сме толкоз известни? Защото вършим доста наличие - описваме същински истории, демонстрираме артикули. Хората, които обичат дизайна, обичат да гледат, четат и споделят неща, свързани с него. Всичко е обвързвано - цифровата и физическата общественост си споделят.

Завършили сме хотели на Малдивите, в Европа и на други места. Но ние не им даваме единствено нов образ, даваме им и нови клиенти. Когато планираме обзавеждането на един хотел, той получава достъп до нашата мрежа от почитатели, получава комаркетинг. Ние имаме вяра все по-малко в обичайния маркетинг, избираме новите форми на интеракция с хората. Например имаме скица с шест нови " Лаго жилища ". Всеки един от притежателите на 6-те жилището би трябвало да провежда най-малко 5 ивента годишно. Те се трансфораха де факто в наши посолства.

Отделно всеки артикул има NFC таг, който комуникира с нашата апликация за телефон. Ние даваме преживяване - в случай че отидеш в някой наш хотел или на друго място с наши мебели, те ти приказват, дават ти препоръки. Наричаме го " говорещи мебели ". Например имаш наша кухня в Тел Авив и споделяш рецепта, която може да бъде разчетена от телефон. Така поддържаме мрежата си от истории и хора.

Според вас какъв % от растежа ви идва от този нов метод?

Поне 20-30%. Ние нямаме цифров отдел. Това е просвета, която е на всички места във компанията, в ДНК-то ни. До 10 гадини в бизнеса ще има големи промени. Ние не гледаме на бизнеса единствено като на пари, а и като на просвета.

Ние си споделяме и с двете ни общности. Често имаме визити от хора, свързани с нас цифрово. Каним ги да дойдат и да си приказват с хора от компанията. Така вкарваме и нови хрумвания. Искаме още да забележим до каква степен може да се стигне с тази общественост. Това е нова парадигма - има още накъде да се развиваме.

Имате и магазини?

32 наши магазина и 400 магазина, които продават и наши неща.

Кои са главните ви пазари?

Италия с съвсем 70%, а след това Европа - Франция, Германия, Испания, Англия, Белгия, Русия. В идващите пет години желаеме да се разтеглим доста в Съединени американски щати, в Азия. Искаме да обърнем пропорцията Италия - останалия свят.

Не бихте аутсорснали част от активността си?

Като произвеждане - уповавам се, че не. Но в случай че се наложи, ще забележим. Искаме да играем с превъзходната стойност на материалите и да сме в сегмента на най-качествените неща. Дори в случай че трудът е доста безценен, ние можем да си го позволим, тъй като желаеме продуктите ни да са страхотни. Но в бъдеще кой знае? Не бих желал да отивам на места просто тъй като имат по-ниски налози.

Намирате ли обаче задоволително хора тук?

Ние получаваме към 5 хиляди документа на претенденти на година, за към 10 - 20 места. Но множеството не стават. Много мъчно е да се намерят качествени хора. Не знам за какво.

Една причина съгласно мен е, че младите не са толкоз гладни, колкото преди. А с цел да създадеш нещо, не е значимо единствено какъв брой си добър, а и какъв брой гладен си - какъв брой искаш нещо. Сега виждам статистиките за младежи, които не учат, не работят и не се образоват за нищо. Преди 20 гадини нямаше подобен феномен. Значи, ние не сме ги образовали добре. Огледайте се по света. Най-иновативни са най-гладните.

Не е въпрос единствено на умения. Преди време трябваше да си друг човек, когато си приключил университет. Сега си просто по-голямо дете. И това не е единствено в Италия. Има нещо, което липсва сред пазара и образованието. Трябва да спрем да даваме на тези деца, хората имат потребност от повече опит.

Преди известно време, при мен пристигна шефът на IKEA Израел. Говорихме си за тамошната среда и той сподели: " В Израел вършим три неща добре: образование, образование и образование. На три стадия в живота на всеки човек. "

Гледате ли към външни сътрудници?

Имаме частни фондове, които желаят да влязат в компанията. Но не мисля, че това е положително решение все още.

Какво става с пазара на първокласни артикули - свива ли се или се уголемява?

От 2 години насам спря. Китай е главната причина за това. Забавянето му повлия на пазара. Надявам се, че в този момент ще бъде малко по-добре и пазарът леко се възвръща, само че все още е постепенно. Това обаче не пречи на нашия път. Ние ще се разширяваме, работим над това. До 70 - 100 млн. евро можеш да се оправиш и самичък.

Каква е обстановката в Италия през днешния ден? Политиката е безредна, младите напущат, растежът е дребен. Как виждате вероятностите?

Италия би трябвало да стартира да мечтае още веднъж. Имаме потребност от нов подем, да сме съблазнителни. Made in Italy още значи нещо. По света има милиони ниши за запълване. Ако си задоволително добър в нещо, постоянно има бъдеще за теб. Ние не можем да конкурираме Китай. Можем да вършим друго - да привличаме гений и да се стремим към великолепно качество. Аз да вземем за пример съм 0.01% от моята бизнес ниша. Но в случай че върша нещо доста добре, може да стана даже 1% и това ще е голям растеж за мен.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР