Волен Сидеров остана сам в СОС, след като другият общински

...
Волен Сидеров остана сам в СОС, след като другият общински
Коментари Харесай

Патриотични игри в СОС

Волен Сидеров остана самичък в СОС, откакто другият общински консултант от " Атака " се причисли към сътрудниците си от Вътрешна македонска революционна организация

© Юлия Лазарова Два дни откакто новият Столичен общински съвет (СОС) постави клетва и избра Елен Герджиков за собствен ръководител, стана и първото прегрупиране на общинските съветници. Борислав Иванов от " Атака " се причисли към сътрудниците си от Вътрешна македонска революционна организация и по този начин стана допустимо партията на Красимир Каракачанов да образува своя група в СОС. Изискването на правилника за активността на общинския съвет е най-малко петима общински съветници, с цел да може да има група. На последните избори Вътрешна македонска революционна организация завоюва четири настойнически мандата, а " Атака " има двама съветници.

Лидерът на националистическата групировка Волен Сидеров обаче, който се отхвърли от депутатското си място в Народното събрание и избра да стане общински консултант, няма да се причисли към новото формирование, което ще се назовава " Патриоти за София ", а ще остане като самостоятелен общински консултант. Заявлението за образуването на новата група е подадено в общината в четвъртък.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Така в новия СОС ще има четири групи - на ГЕРБ, на Българска социалистическа партия, на " Демократична България " и " Патриоти за София " плюс самостоятелния Борис Бонев и Сидеров.

Защо Сидеров не се причисли към групата на Вътрешна македонска революционна организация

Сайтът Mediapool цитира Карлос Контрера, съгласно който водачът на " Атака " отказал да се причисли към новата група, тъй като по този начин " по-лесно щял да работи по тематиките, по които Сидеров считал за предпочитани ". При гласуването да вземем за пример за ръководител на общинския съвет във вторник Сидеров напусна залата и не взе участие във вота. За разлика от сътрудника си от " Атака " Борислав Иванов, който даде гласа си за кандидатурата на Елен Герджиков от ГЕРБ.

Разцепление или игра в интерес на ГЕРБ

Засега не е ясно дали това е разединение в " Атака ", или по-скоро групировката на Сидеров " оказва помощ " на някогашния си съдружен сътрудник да образува група с концепцията ръководещото болшинство в СОС да стане по-стабилно. Макар че от ГЕРБ оповестиха, че няма да ръководят с друга политическа групировка, а ще търсят единодушие сред партиите по разнообразни тематики, упованията са общинските съветници от Вътрешна македонска революционна организация да поддържат предложенията на ГЕРБ. С групата " Патриоти за София " болшинството ще бъде от 32-ма общински съветници.

От много време връзките сред Вътрешна македонска революционна организация и " Атака " са комплицирани. По време на предизборната акция за локалните избори Волен Сидеров непрестанно нападаше претендента за кмет на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки. Преди това пък по искане на групировката на Красимир Каракачанов Сидеров и депутатите от " Атака " бяха изключени от групата на " Обединените патриоти " в Народното събрание. Лидерът на " Атака " не участва и на последния съдружен съвет на ръководещите от ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ, на който се обсъждаха оферти за бюджета за идната година. След него ръководителят на НФСБ Валери Симеонов разгласи, че Сидеров към този момент не е в ръководещото болшинство.

Според депутати от " Атака " прекосяването на общинския консултант Борислав Иванов към сътрудниците си от Вътрешна македонска революционна организация най-вероятно е станало със единодушието на Сидеров. Като доказателство в тази посока те показват, че до момента нито водачът на " Атака ", нито партийната телевизия на националистическата групировка " Алфа " са коментирали " измяната " на Иванов. " Ако не беше в съгласие, това щеше да бъде съществена тематика на малкия екран ", споделят те.

Борислав Иванов е бил общински консултант в мандата на СОС от 2011 до 2015 година. Сочи се за непосредствен до настоящия регионален шеф на София Николай Пехливанов. Докато Пехливанов беше народен представител от " Атака " в 41-ото Народно заседание, Иванов е бил негов помощник.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР