Воинската част 29155 на военното разузнаване на Русия, за която

Воинската част 29155 на военното разузнаване на Русия, за която ...

"Елитната част на ГРУ" може да е само стар учебен център.Воинската част 29155 на военното разузнаване на Русия, за която "Ню Йорк таймс" написа преди дни, че е "елитен отряд" за дестабилизиране на Европа, е обикновен учебен център за подготовка на разузнавачи. Това твърдят два източника на московския в."Ведомости", а изданието посочва и смятан за авторитетен блог за съветските и руски спецслужби, в който е посочено, че това поделение съществува от началото на 60-те години на ХХ век.

"Ню Йорк таймс" цитираше представители на четири разузнавателни служби, според които 29155 действа деструктивно поне от десетилетие и в него са сплотени с лични отношения бивши ветерани от войните в Чечения и Афганистан, обучени в диверсия и убийства. Сред акциите, приписване на това поделение, са двойното покушение срещу Емелиян Гебрев в България и Сергей Скрипал във Великобритания и опита за преврат в Черна гора.

Източник на "Ведомости", близък до спецслужбите, казал, че това всъщност е 161-и учебен център, разположен в московския район Измайлово. В него от времената на бившия СССР се провеждали кратки курсове за военното разузнаване, включително стрелба, радиокомуникации и др. Основната подготвителна дейност е във Военно-дипломатическата академия.

Подобни курсове за подготовка има и в другите родове войски на Русия, но също така и в цивилната Служба за външно разузнаване, казва още източник на изданието, бивш служител на спецслужбите. Според него същия вид подготовка има в ЦРУ и други от водещите разузнавателни служби.

Разбира се, те са секретни, но да се твърди, че те представляват "елитно поделение за дестабилизиране на Европа" е силно преувеличение.

Всичко, което трябва да знаете за:Случаят "Гебрев" (22)

Източник: dnevnik.bg