Воините от Софийската желязна дивизия загиваха по бранните полета на

...
Воините от Софийската желязна дивизия загиваха по бранните полета на
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов: Воините от Софийската желязна дивизия загиваха за свободата и обединението на българската нация

„ Воините от Софийската желязна дивизия загиваха по бранните полета на Балканския полуостров не поради някакви политически предразсъдъци на един, или различен, не поради някакви идеологии. Те загиваха, с цел да осъществят завета на Левски – ние, българите, да живеем свободни в България, Тракия и Македония. Няма други войни, в които българският боец да е воювал по-храбро и да е жертвал живота си без боязън, подготвен да постави костите си пред олтара на концепцията за свободата и обединяването на българската нация. “

Това сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов през днешния ден на военния обред в памет на починалите герои от Първи и Шести софийски пехотен полк на Първа Софийска желязна дивизия. Той се организира пред скулптурната фигура на Лъва от Мемориала на починалите бойци в парка пред Националния замък на културата в София.

Инициативата на Архангелова задушница да бъде почетена паметта на над 3 000 бойци и офицери от София и Софийско, починали във войните за национално избавление и обединяване на българския народ, е на ръководителите и членовете на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и запаса (СОСЗР), Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ), Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВИВП) и Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество учебни заведения, Школата за запасни офицери и Родолюбивото войнство и поданство (СВВНВУ, ШЗО и РВГ).

С техните старания през тази година е основан Инициативен комитет за възобновяване на Мемориала „ Паметни плочи на починалите от Първи и Шести пехотен полк от Първа пехотна софийска дивизия “. В Инициативния комитет се включват общо 14 военнопатриотични и родолюбиви организации.

В тържествения боен парад през днешния ден участваха почетен часовой, венценосци и знаменосци от състава на Националната гвардейска част и Гвардейският внушителен духов оркестър. На него участваха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, нейният заместител доцент доктор Тодор Чобанов, ръководителят на СВВНВУ, ШЗО и РВГ капитан II сан Атанас Илев, хиляди жители.
 Снимки: Денислав Стойчев  dss_9926  dss_9919  dss_9907  dss_9899  dss_9826  dss_9821  dss_9782
Беше отслужена заупокойна панихида за починалите и бяха поднесени венци и цветя в символ на благодарност към героите. В основата на скулптурната фигура на Лъва гвардейците сложиха урна с пръст от бранните полета, където са загивали воините от Първа Софийска желязна дивизия.

Много поданици и посетители на град София сервираха цветя в памет на починалите български воини.
 Снимки: Денислав Стойчев  dss_9954  dss_0089
В отговор на журналистически въпроси след тържествената гала, министър Каракачанов означи: „ Има дни, в които ние би трябвало да бъдем единни, солидарни като българи – на годишнината на Левски, на Трети март, в ден като този, когато почитаме паметта на хора с друго изповедание и етническа принадлежност, всички те воювали в редиците на Българската войска и починали за България. “ Той отхвърли коментар за позицията на Движение за права и свободи с думите: „ В подобен ден да бяха пристигнали да сложат едно цвете пред тези български бойци, които са починали за България, бих го приел за обикновено “.

По мотив изказването на представителя на съветското външно министерство Мария Захарова, че Червената войска е спомогнала за спасяването на българските евреи, министърът на защитата съобщи, че не е съществено да се вършат политически спекулации с сходна тематика.

„ Ако кажа, че Вътрешна македонска революционна организация има по-големи заслуги от Съветската войска за спасението на българските евреи, ще бъда прав, тъй като това е историята “, сподели министър Каракачанов.

„ От петимата видни жители от Инициативния комитет в Кюстендил през 1943 година, които отиват при народния представител Димитър Пешев и го ангажират с петицията за спасяването на евреите, трима са членове на Вътрешна македонска революционна организация “, обясни той. „ Истината е, че спасението на българските евреи е дело на българския народ, тъй като българите постоянно са били толерантни към другите. За разлика от доста други страни, в които антисемитизмът е бил политика, в България той в никакъв случай не е имал своите проявления “, уточни министър Каракачанов.

„ Българският народ може да се гордее и с героите, които умират за обединяването на България, и с този човечен акт – спасението на българските евреи, с който няма нищо общо която и да е друга страна “, съобщи той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР