Военновъздушните сили (ВВС) на Либийската национална армия (ЛНА) под командването

...
Военновъздушните сили (ВВС) на Либийската национална армия (ЛНА) под командването
Коментари Харесай

Халифа Хафтар обяви въздушна война на Турция в Либия

Военновъздушните сили (ВВС) на Либийската национална войска (ЛНА) под командването на Халифа Хафтар ще стартират „ невиждани удари “ по турски цели в северноафриканската страна, предава изданието EA Daily, представено от организация " Фокус ".
„ В околните часове ще видите най-голямата въздушна акция в историята на Либия “, се споделя в публикувано през днешния ден (21 май) документално заявлениe на команващия Военновъздушни сили на ЛНА Сакра ал Джаруши. „ Всички позиции и ползи на Турция във всички либийски градове са законни цели за нашите самолети и призоваваме гражданското население да стои по-далеч от тях “. 
Припомняме, че през последните дни събитията в Либия се развиват стремглаво. В началото на седмицата армията на Хафтар загуби контрола над военното летище Ал Уатия южно от Триполи, евакуирайки го незабавно под натиска на формированията на Правителството на националното единодушие (ПНС) отпред с Файез Сарадж, което получава мощна военна поддръжка от страна на Турция. На 20 май командването на ЛНА разгласи едностранно евакуиране от фронтовата линия по периметъра на либийската столица, където заседава ПНС, с 2-3 километра в символ на благосклонност преди приключването на свещения за мюсюлманите месец Рамадан. Но препоръчаното от Хафтар помирение бе отхвърлено от Сарадж. От ПНС обявиха, че по този метод командващият ЛНА се пробва да прикрие последните си военни провали. По всичко наподобява, че точно тази реакция на съперника е провокирала реакцията на либийския маршал и е довела до решението да се стартира „ въздушна борба “ с Турция и нейния съдружник ПНС.
Според локални източници, малко по-рано денем минимум осем самолета „ руско произвеждане “ са пристигнали в Източна Либия, която е под контрола на ЛНА, от съветската база „ Хмеймим “ в Сирия. Представители на ПНС споделят с западните организации информация, че шест изтребителя МиГ-29 и два бомбардировача Су-24 са изхвърчали от съветската сирийска база, съпроводени от два изтребителя Су-35. Тази информация обаче не е публично доказана. 
Знаете, че основаната в източната част на страната ЛНА има поддръжката на Русия, Франция, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). От страната на ПНС са Турция и Катар.
Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в телефонен диалог на 18 май разискаха обстановката в Либия и пътищата за деескалация в тази страна.
И.д. дипломат на ОАЕ в Либия във вторник (19 май) прикани Секретен сътрудник на Организация на обединените нации да окаже напън на задграничните участници да спрат да подкрепят воюващите страни и предизвести, че потока от оръжия и бойци в Либия единствено ще ускори военните дейности. В изказването на ОАЕ се споделя, че единственият допустим път в Либия е „ неотложно изцяло преустановяване на огъня и връщане към политическия развой “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР