Военновъздушните сили от години дежурят в помощ на населението и

...
Военновъздушните сили от години дежурят в помощ на населението и
Коментари Харесай

Спасителите от Крумово са винаги в готовност да помагат

Военновъздушните сили от години дежурят в помощ на популацията и се намесват в избавителни задачи в планината както и при гасене на горски пожари. Тези хора работят във високорискова среда а на помощта им се разчита когато съвсем всички други благоприятни условия са изчерпани.

За 2 десетилетия от съществуването си звеното за търсене и избавяне е избавило стотици човешки животи

Дежурството се носи с два вертолета, като в светлата част на деня е в 30-минутна подготвеност, а през нощта – в 90 минутна.

„ Задачите, които изпълняваме през нощта, са единствено транспортно-санитарни. Планината е много сложен терен за търсене и избавяне като вертолетът има органичния като машина и високата температура и надморска височина му въздействат отрицателно. Представете си на височина над 100-150 метра над дървета със 120 км/ч да оглеждаме терена, търсейки някои. Самите хора, когато потеглят в планината едни координати да ни изпратят и това доста оказва помощ “, изяснява началникът на работа „ Щурманско обезпечаване “ в 24 АБ-Крумово майор Пламен Дончев.

Капитан Юлиян Илиев е безапелационен: „ Имаме по-скоро почит към осъществяване на задачата и мобилизацията ни е ежедневна.
Снимка: bTV
Майор Марин Тасков помни рискована обстановка със спасяването на алпинисти край Рилските езера, когато имало заплаха в случай че опитат да ги спасят с носилка да задействат лавина, която да заплаши спасителите. Затова трябвало да търсят място за кацане: „ Ние всекидневно се готвим за дилемите, които се извършват и би трябвало да сме на равнище и да сме в кондиция всеки ден – и физически, и душевен, да решаваме задания на границите на опциите на вертолета и на човешките благоприятни условия “.

Тъй като няма опция за радиовръзка с целия екип и сигналите са главно с команди сред спасителя и спускача, с цел да могат безвредно да координираме дейностите си. „ Винаги би трябвало да сме готови за най-тежките разновидности, тъй като времето за реакция тогава е лимитирано и в случай че няма първичната настройка и подготовка в екипажа какво би трябвало да се случи за секунди мигове време са обречени огромна част от състава “, акцентира капитан Божидар Славчев.
Снимка: bTV
Ст.сержант Георги Славов е парашутист избавител – първият, който би трябвало да слезе при бедстващите и да оцени обстановката. Помни по какъв начин преди няколко години избавя родилка от затрупано в преспите родопско село: „ Когато изпълняваме такава задача да извлечем някои бедстващ (…) би трябвало да го накараш да има доверие – би трябвало да си спокоен и всички да са добре готови, да сме работили с всеки самостоятелно и като работим дружно, те знаят аз по какъв начин работя и аз знам те по какъв начин ще подходят “.

Според капитан Здравян Здравков най-важното е регулярно да поддържат подготовката си, с цел да могат да реагират на всевъзможни обстановки: „ За нас всяка минута прекарана във въздуха е сбъдната фантазия тъй че си поисквам повече часове във въздуха да си поддържаме подготовката и да оказваме помощ на хората когато имат потребност “.

Независимо дали е празник, или делник, тук не престават да дежурят в подготвеност за планински спасявания, здравна евакуация разтоварване а и превоз на хора и товари и битка с огнената буря.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР