Военновъздушните сили на Украйна (ВВС) съобщиха във вторник в Телеграм,

...
Военновъздушните сили на Украйна (ВВС) съобщиха във вторник в Телеграм,
Коментари Харесай

Нова атака над Крим. Украйна е ударила руски кораб на пристанището Феодосия

Военновъздушните сили на Украйна (ВВС) оповестиха във вторник в Телеграм, че са нанесли удар по огромното военноморско пристанище Феодосия на окупирания от Русия полуостров Крим, като при офанзивата е бил погубен съветският десантен транспортен съд " Новочеркаск ".

Новината идва след няколко тежки удара за съветския Черноморски флот от началото на войната през 2022 година Флотът беше заставен да ограничи част от интервенциите си в Крим и към него след серия от удари с ракети и морски дронове.

Военновъздушни сили оповестиха, че елементи на тактическата авиация са изстреляли крилати ракети по Феодосия, в източната част на Черноморския полуостров, към 3:30 ч. локално време. Руски публични лица и известия на очевидци удостоверяват поредност от детонации в пристанището.

Руското министерство на защитата удостовери, че " Новочеркаск " е бил развален от украинска ракета, само че не даде друга информация.

Командващият военновъздушните сили на Украйна, генерал-лейтенант Николай Олешчук, написа в Телеграм, че " военноморският флот на Русия става все по-малък ", и загатна, че са забъркани украински самолети, само че не даде детайлности.

" В региона на Феодосия е осъществено вражеско нахлуване. Районът на пристанището е отцепен. В момента гърмежите са спрени, а огънят е овладян ", написа в Телеграм Сергей Аксьонов , подкрепяният от Русия началник на област Крим. Той заяви, че при нападението е умрял един човек, а други двама са ранени. Аксьонов не даде повече информация.

Непроверени фотоси и видеоклипове демонстрираха огнени кълба в нощното небе, съпроводени от голяма ударна вълна. Други фотоси посочваха развалени прозорци на витрини на магазини наоколо до пристанището.

През септември Украйна употребява доставени от Англия крилати ракети, с цел да порази различен съветски десантен транспортен съд и подводница, ремонтираща се в изсъхнал док край, огромно пристанище в западната част на полуострова.

Това, както и различен ракетен удар по постройката на военноморския щаб в Черно море, принудиха съветския флот да, с цел да дебаркират по-далеч.

Флагманът на съветския Черноморски флот,, потъна през април 2022 година, откакто беше улучен от украинска противокорабна ракета. Тогава починаха незнаен брой моряци. Загубата на кораба беше огромна победа за Украйна, която в хода на съветската инвазия загуби надзор над огромна част от черноморското си крайбрежие.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР