Военновъздушните сили на Финландия, които повече от век имаха свастика

...
Военновъздушните сили на Финландия, които повече от век имаха свастика
Коментари Харесай

ВВС на Финландия тихомълком замениха свастиката със златен орел

Военновъздушните сили на Финландия, които повече от век имаха свастика като част от емблемата, са заменили спорния знак със златен орел , оповестиха от въоръжените сили на скандинавската страна, съобщи Агенция Франс Прес.

Всъщност решението за премахването на емблемата е взето през 2017 година , само че е лишило време за използване на смяната. Обществото обърнало внимание едвам тази седмица, откакто професор в Хелзинки забелязал смяната.

Според Военновъздушни сили новата емблема със златен орел е тяхното публично лого от 2002 година , само че някои подразделения и самолети са траяли да носят тази със свастиката, която е била публично лого от 1918 до 1945 година

След 1945 година на финландските военни самолети са сложени синьо-бели кръгове като народен знак, само че свастиката останала като емблема в някои военни подразделения, в това число и на флагове и военна украса.

Докато свастиката в съвремието се свързва с Нацистка Германия , признакът и другите му форми се употребяват в хиндуизма и няколко други индоевропейски религии от антични времена.

Военновъздушни сили на Финландия одобряват признака, откакто шведският граф Ерик декор Розен подарява аероплан, на който има синя свастика, на самостоятелна Финландия през 1918 г . Преди това Финландия е под съветско ръководство.

Военните настояват, че свастиката също е била част от митологията на Финландия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР