Военното ведомство очаквано сведе участници в надпреварата до четири отбранителни

...
Военното ведомство очаквано сведе участници в надпреварата до четири отбранителни
Коментари Харесай

Военното министерство задвижи поръчката за брониранитe машини за 1.5 млрд. лв.

Военното ведомство предстоящо сведе участници в конкуренцията до четири отбранителни компании - ARTEC (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).

© Велко Ангелов Проектът за бронираните машини е пресечна точка на доста разнопосочни ползи. След месеци двоумене и подмолни борби министерство на защитата най-сетне през днешния ден даде формален старт на поръчката за закупуване на бронирани бойни машини за пехотата. Стойността на плана е 1.464 милиарда лева Срещу тази сума армията би трябвало да получи 150 единици бойна техника за съоръжение на три батальонни бойни групи на Сухопътни войски по стандартите на НАТО. Амбицията на ръководещите е бойните машини най-малко отчасти да се създават или сглобяват в България, като за възможен локален сътрудник се спряга държавното военноремонтно дружество " Терем ", което е под шапката на министерство на защитата.

Военното ведомство предстоящо сведе участници в конкуренцията до четири отбранителни компании - ARTEC (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария). До компаниите през вчерашния ден са изпратени претенции за обвързващи предложения (RfP), които би трябвало да бъдат получени в министерството до 31 октомври.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След това междуведомствена работна група ще проучва и оцени предложенията, като крайният период за решението й е 20 декември. Така на процедура възможният контракт с бъдещия снабдител на бронирани машини за пехотата ни може да бъде подписан чак следващата година.

По-дългият период по тази договорка ще облекчи бюджета тази година, откакто България изхарчи всички налични средства в областта на защитата за придобиване на нови изтребители с крайна цена от 2.2 милиарда лева Въпросната сума следва да бъде преведена едновременно на Съединени американски щати в идващите няколко дни, като за задачата страната ни даже двукратно трябваше да емитира държавни облигации. Затова и при идващите предпочитани планове за превъоръжаване на армията – за модулни патрулни кораби и бронирани бойни машини – страната ни ще търси варианти за разсрочено заплащане в границите на 5-10 години.

За разлика от закупуването на изтребителите, където доставчикът на техниката е един (в случая - американската корпорация Lockheed Martin), планът за бронираните машини е пресечна точка на доста разнопосочни ползи. На процедура четирите гореспоменати компании са единствено производител на шаситата и систематичен интегратор, който може да работи с най-различни подизпълнители – снабдители на куполи, оръдия, муниции, ракетни установки и ракети, информационно съоръжение, оптика, хардуер и програмен продукт за ръководство на машината и огъня и какво ли още не. Кои тъкмо компании ще могат да се включат на процедура зависи от съответните параметри в настояването за обвързващи предложения, което бе изпратено през днешния ден до фирмите-интегратори. Както се очакваше, военното министерство не разгласи обществено наличието на въпросната документи по плана.

За момента обаче въпреки всичко е ясно, че бойните машини наложително би трябвало да са със задвижване 8х8, а поддръжащите - с 6х6 или 4х4. Така от надпреварата да вземем за пример отпадна щатската отбранителна компания Textron, която не създава 8-колесни машини.

След месеци полемика военните също по този начин са поискали да конфигурират оръдие от вида на Mk44 Bushmaster II (или подобно) с натовски муниции, макар че разнообразни гласове в отбранителната общественост лобираха за въоръжение с доста по-евтините снаряди от времето на " Варшавския контракт ", които се създават от българските отбранителни предприятия. За да отговорят на сходни условия някои от компаниите, произвеждащи куполи за бойните машини, предложиха модулен вид, при който оръдието може да се сменя без комплицирани фабричен процедури. За момента не е ясно дали българските военни са предпочели да употребяват по-стария вид куполи с мерач или роботизирани такива, при което целият екипаж е по-надеждно предпазен в долната част на бронираното шаси на машината.

Комуникационното съоръжение пък най-вероятно ще е на американската компания Harris. Дебатът по тематиката какви радиостанции да се употребяват беше една от най-тежките подмолни борби и взе главата на външния съветник в министерство на защитата Христо Ботев Томов. По неофициална информация той в началото е движил плана, само че през есента на предходната година изненадващо бе освободен, като причина за това са били точно интригите към информационната система на бронираните машини.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР