Военното обучението в училищата ще бъде изцяло теоретично и учениците

...
Военното обучението в училищата ще бъде изцяло теоретично и учениците
Коментари Харесай

МО: С военното обучение учениците няма да придобият военна подготовка или квалификация

Военното образованието в учебните заведения ще бъде напълно теоретично и учениците няма да придобият военна подготовка, военна подготовка или специфични умения за боравене с оръжие, бойни муниции, взривни субстанции и други Това показват от Министерството на защитата (МО), заяви Българска телеграфна агенция.

Българска телеграфна агенция потърси ведомството поради плана на разпоредба за изискванията и реда за образуване, осъществяване и обезпечаване образованието на българските жители за отбрана на Отечеството. В него е посочено, че учениците в 10-и и 11-и клас ще имат по пет часа на образователна година военно образование. В края на март изтече срокът за публичното разискване на плана на разпоредба.

Целта на образованието на учениците в 10-и и 11-и клас е придобиване на теоретични познания за отбраната на Родината и задачите и дилемите на въоръжените сили, както и на умения за оцеляване при естествени бедствия, рецесии от боен темперамент или провокирани от промишлени повреди, изясняват от МО.

Във връзка с военното образование Българска телеграфна агенция беседва и с полк. о.з. доцент доктор Нелко Ненов от Военната академия „ Г. С. Раковски ". Той уточни, че българските жители би трябвало да бъдат готови да пазят страната, тъй като това е предоставено от Конституцията, където е записано, че отбраната на Отечеството е дълг и чест за всеки български жител, уточни полковникът от запаса. Честта е морална категория, само че дългът е обвързване. За да бъде вменявано с главния закон задължението по отбрана на Отечеството, би трябвало да бъдат основани предпоставки то да бъде осъществено, разяснява доцент Ненов.

Военното образование в учебните заведения

Към сегашния миг в междинните учебни заведения и професионалните гимназии не се организира военно образование. В интервала 2013 – 2020 година подобен вид образование е провеждано в часа на класа с възпитаници от 9-и и 10-и клас, показват от военното министерство.

През декември 2020 година влизат в действие промени в Закона за запаса на въоръжените сили на Република България, които регламентират реда и изискванията за провеждането на образование на учениците в двата стадия на подготовка на междинното обучение за отбрана на Отечеството и образованието на български жители за придобиване на подготовка „ Офицер от запаса “ да се извърши с акт на Министерския съвет. Поради тази причина, до издаването на нормативния документ, образованието в междинните учебни заведения и професионалните гимназии беше прекратено, допълват от МО.

Как и по кое време ще бъде провеждано военното образование

Обучението на учениците в междинните учебни заведения ще се организира в часа на класа, в класната стая, в наличието на класния началник. То ще е в границите на не по-малко от 10 образователни часа – 5 образователни часа за 10-и клас и 5 образователни часа за 11-и клас.

Обучението ще се води от военнослужещи и цивилни чиновници, минали методическа подготовка за преподаване на възпитаници, в границите на обучителен семинар (общо 16 образователни часа, от които 8 часа независима подготовка и 8 часа присъствена подготовка).

Материалите, нужни за осъществяване на методическата подготовка по време на обучителния семинар, ще бъдат направени от Националния боен университет „ Васил Левски “ и след това - предоставени на военнослужещите и цивилните чиновници чрез формалния уебсайт на просветителната институция. Предвижда се да бъдат употребявани авансово готови презентации, включващи снимков и видеоматериал по изучаваната тематика, изясняват от МО.

Според Министерството на защитата заложените в плана на разпореждане часове за образование са задоволителни учениците в двата стадия на междинното обучение да бъдат осведомени с препоръчаните тематики. От ведомството чакат военното образование да ускори интереса на младежите към военната специалност, тъй като част от тематиките са свързани с разпространение на задачите и дилемите на Въоръжените сили.

Какво ще учат учениците

Учениците в 10-и клас ще придобият теоретични познания, свързани със отбраната на Родината, същността на гражданско-военните връзки, оказване на помощ на популацията от въоръжените сили при рецесии от боен темперамент, дейности при разкриване на невзривени муниции, присъединяване на въоръжените сили в избавителни и евакуационни действия, както и в отбраната на популацията и сериозната инфраструктура.

Учениците в 11-и клас ще придобият теоретични познания за историята, задачите и дилемите на въоръжените сили на България, присъединяване на Българската войска в интервенции и задачи отвън територията на страната, същността, задачите и дилемите на запаса на въоръжените сили на България, какви са въоръжението и оборудването на военнослужещите във типовете въоръжени сили.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР