Военното министерство планира да модернизира старите съветски танкове Т–72, които

...
Военното министерство планира да модернизира старите съветски танкове Т–72, които
Коментари Харесай

Съветските танкове отстрелват новите кораби

Военното министерство възнамерява да модернизира старите руски танкове Т–72, които към момента са на въоръжение в Сухопътните ни войски. Идеята е това да стане във ведомствените фабрики ТЕРЕМ, научи Меdiapool.

За да се случи това обаче, държавното управление ще би трябвало да даде " зелена светлина " за пренасочване на плануваните 171 млн. лв. за договорката за нови патрулни кораби, която се провали, към ремонта на танковете и на старите кораби на въоръжение във Военноморските сили.

Така плануваните средства за нова техника, още веднъж ще потънат в старите руски машини.

Същото стана и с част от парите за нови изтребители, които поради рестартирането на плана, са пренасочени към старите руски изтребители МиГ 29.

Славните Т-72

Славните танкове Т–72 са главният военен танк на Сухопътните войски, които разполагат с тях още от края на 70-те години на предишния век, когато България бе част от Варшавския контракт.

Сега като страна членка на НАТО страната ни продължава да налива средства в остарялото руско оръжие поради неналичието на политическа воля в поредност държавни управления да проведат действителна рационализация на армията ни.

Т–72 стартира да се създава още през 1971 година, като за времето си е бил доста съвременен, и има доста разнообразни модификации. Освен във Варшавския контракт, е част от армиите на африкански и арабски страни.

Дори и в този момент се употребява в горещите точки по света, в това число в Сирия.

Сега Министерството на защитата желае да усили най-много балистичната им отбрана, като ги модернизира до равнище Т-80.

Колко тъкмо са танковете в българската войска сега се води държавна загадка, само че съгласно проекта за развиване на въоръжените сили до 2020 година Сухопътните войски ще би трябвало да разполагат с едвам 90 танка.

През последните 10 години МО продаде десетки танкове Т-72, които бяха извадени от въоръжение.

Старата руска техника избавя ТЕРЕМ

Идеята на МО е танковете и кораби да се модернизират в ТЕРЕМ. С вложените средства ще се вдигнат на крайници и ведомствените фабрики, които от години генерират най-вече загуби.

Идеята е с поправката на старите кораби да се компенсират загубите на ТЕРЕМ Флотски боеприпас, който губи десетки милиона годишно поради глобите против Русия за противозаконната анексия на Крим и намесата й в Източна Украйна. Руснаците и в този момент са подготвени да изпращат кораби на ремонт във Варна, само че поради глобите МО отхвърля.

Наред с танковете, МО се готви да ремонтира и даже модернизира изтребителите МиГ 29 и другата останала руска техника.

Какво става с модернизацията?

Военното министерство възнамерява още през февруари да вкара в Народното събрание новите планове за пазаруването на нови изтребители и нови бронирани машини на обща стойност 2.7 милиарда лв..

По неофициална информация има подготвеност да се даде бърза писта за покупката на бронираните машини, която става предпочитана за МО. Идеята на МО е новите машини да се създават в ТЕРЕМ, което обаче е съвсем невероятно, или най-малко да се сглобяват и поддържат в България.

Въпреки че ще стартира работа и по плана за покупката на нови изтребители, той ще остане на назад във времето.

Третият огромен план от модернизацията на армията – закупуването на два нови патрулни военни кораби, се провали в края на предходната година, откакто единствената компания подала оферта се отхвърли от поръчката.

Засега МО оставя този план на трупчета. Прогнозната му стойност бе към 820 млн. лв., само че и специалистите във военното министерство към този момент са наясно, че те са незадоволително.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР