Военнослужещият, който е участвал в инцидента на българо-турската граница, е

...
Военнослужещият, който е участвал в инцидента на българо-турската граница, е
Коментари Харесай

Министърът на отбраната Стоянов: Военнослужещият на границата е действал професионално

„ Военнослужещият, който е взел участие в случая на българо-турската граница, е работил извънредно тъкмо и вярно. Реално той е прикрил нашата държавна граница, изтеглил се е в точния момент зад моторното транспортно средство, създал е изстрели към турска територия, откъдето са пристигнали изстрелите, и като цяло е работил според инструкциите, извънредно професионално. “ Това сподели министърът на защитата Димитър Стоянов през днешния ден, 8 ноември, пред публицисти на ГПУ Елхово във връзка на случая от 7 ноември, в който почина чиновник на Гранична полиция. Министърът на защитата изрече съболезнования на околните на починалия.

Той заяви, че военнослужещият е в добра кондиция. По думите му през вчерашния ден вечерта при обход патрулиращите - служителят на Гранична полиция и военнослужещият от Сухопътните войски, са забелязали проход, изработен в оградителното оборудване на държавната граница. Граничният служител на реда е слязъл от транспортното средство. В момента, в който и военнослужещият слиза от транспортното средство е проехтял изстрел. Граничният служител на реда пада, а военнослужещият се е прикрил зад гумата на автомобила, след което се изтегля малко по-навътре, с цел да не бъде забележим за възможните стрелци от турска територия, и създава няколко изстрела в посока Турция. Срещу него също са създадени няколко изстрела.

„ Имаме точни и ясни указания по кое време, в какъв случай, може да се употребява оръжие, силата би трябвало да е съизмерима “, съобщи министър Стоянов. Той обясни, че военнослужещите не могат да стрелят против невъоръжени хора. В съответния случай, военнослужещият е спазил тъкмо инструкциите и е отвърнал на изстрелите – дал отговор е със мощ, съответна на приложената против него.
„ Военните са готови за защитата на държавната граница, това не предстои на никакъв коментар “, безапелационен беше министърът на защитата. Той уточни, че е извънредно непрофесионално да се приказва, че военнослужещи от един тип въоръжени сили са по-подготвени от други. „ Нашите военнослужещи са готови. Те правят такива действия и в самите формирования, в които служат, тъй като охраняват обектите, които са ситуирани там. Те са доста добре готови “, обясни той.
Сред набелязаните съответни ограничения министър Стоянов уточни, че ще бъдат употребявани повече защитни средства от патрулиращите.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов също удостовери адекватността и законосъобразността на дейностите на военнослужещия по отношение на разпоредбите за използване на мощ, заложени в Закона за защитата и въоръжените сили. Той акцентира, че при приемането на оръжие, при започване на промяната, на патрулиращите се организира инструктаж.

„ Видях в каква комплицирана и непредвидена конюнктура е работил военнослужещият. Изказвам признателност към него и към командирите, които са го инструктирали “, сподели бе адмирал Ефтимов.
Той означи, че Сухопътните войски, част от състава на които е и съответният военнослужещ, са високо готови и с огромен опит в дейностите по защита на националната граница.

„ Тази активност се води от 5-6 години. Ако сега имаме 150 души, които патрулират дружно с сътрудниците от Гранична полиция, в предходните години на промяна са били към 500-600 души. За неумелост не може да се приказва “, съобщи началникът на защитата. Адмирал Ефтимов уточни, че все още няма искане от Министерство на вътрешните работи за повишение броя на военнослужещите на границата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР