Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) унищожиха плаваща мина, открита в

...
Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) унищожиха плаваща мина, открита в
Коментари Харесай

Военни унищожиха плаваща мина в акваторията на Черно море край нос Кочан

Военнослужещи от Военноморските сили (ВМС) унищожиха плаваща мина, открита в акваторията на Черно море, оповестиха от Министерството на защитата.

Сигналът е получен в щаба на Военноморски сили в 17:05 часа през вчерашния ден от Морския избавителен координационен център. Обектът е видян на 14,8 морски благи източно от нос Кочан, от моторен транспортен съд, плаващ под украински байрак. Издадено е навигационно уведомление до мореплавателите за заплахата.

След калкулации от специалисти в щаба на Военноморски сили (скорост на вятър и морско течение) е избран регион на търсене, в който работят дежурният вертолет „ Пантер “ от морската вертолетна авиобаза „ Чайка “ и дежурният транспортен съд - базов миночистач „ Прибой “ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби. Екипажът на вертолета локализира обекта, дефинира го като мина и остава в региона до идване на дежурния транспортен съд.

На борда на базов миночистач „ Прибой “ военнослужещи от формированието за разузнаване и заличаване на невзривени бойни муниции класифицират мината като котвена, вид „ Ям “, приведена в бойно състояние. В 14:40 часа боеприпасът е погубен с следен гърмеж от групата водолази - взривчици.

Вчера военнослужещите от Военноморски сили унищожиха плаваща мина на 200 метра от брега против село Тюленово. На 3 януари беше погубен невзривен арсенал на плажа в град Обзор. След оглед на открития предмет, той е систематизиран тогава като остаряла мощно корозирала противодесантна мина.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР