Военнослужещи от Единния център за начална подготовка - гр. Плевен

...
Военнослужещи от Единния център за начална подготовка - гр. Плевен
Коментари Харесай

Свеждаме глави пред делото и подвига на Апостола

Военнослужещи от Единния център за начална подготовка - гр. Плевен и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски, участваха през вчерашния ден, 18.02., във възпоменателна гала във връзка 145 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски, която се организира в град Ловеч пред паметника на Васил Левски в кв. „ Вароша ". Да се преклонят пред живота и делото на Апостола се събраха родолюбиви ловчанци, доста посетители и жители от цялата страна. На ритуала участваха ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на гр. Ловеч Корнилия Маринова, началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев, заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден военачалник Валери Цолов, Негово Високопреосвещенство Ловчанския Митрополит Гавриил, представители на локалната власт.

„ Днес, както всяка година, цялата българска земя свежда глава пред делото и подвига на Дякона, който пръв ни накара да повярваме, че можем да бъдем свободни и сами да избираме и творим съдбините си ", съобщи в словото си Цвета Караянчева и продължи, че „ въздействието на един популярен човек се прави и реализира единствено тогава, когато най-хубавото от неговите каузи и мисли влезе като съставка в настроението и мислите на идващите след него генерации. Левски е най-святото име в България и продължава да живее на всички места по света, където има най-малко един българин ".
Възпоменателният протест приключи с тържествена инспекция и поднасяне на венци и цветя от името на регионалната и общинската администрация, държавни институции, междинни и съществени учебните заведения в гр. Ловеч и неправителствени организации.
Вчера, 18 февруари, и на площад „ Васил Левски " в гр. Карлово бе извършена възпоменателна гала с присъединяване на представителни формирования и Военният духов оркестър на 61 Стрямска механизирана бригада. Да се преклонят пред живота и делото на Левски на площада участваха министърът на защитата Красимир Каракачанов, заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Пламен Атанасов, началникът на Военна академия „ Г. С. Раковски " генерал-майор Груди Ангелов, народни представители, кметове на общини и обитаеми места, родолюбиви карловци и жители от цялата страна.

Ритуалът бе открит от кмета на община Карлово доктор Емил Кабаиванов, а слово за Апостола произнесе заместител министър-председателят по публичния ред и сигурност и министър на защитата на Република България Красимир Каракачанов, които по-късно сервираха цветя на паметника на Васил Левски. С минута безмълвие присъстващите се преклониха пред подвига и делото на Апостола, отдал сърце, воля и душа за свободата на нашата Родина, след което небето беше огряно от 3-минутни илюминации, приливащи в цветовете на българския трикольор.

Отбелязването на 145-та годишнина от героичната крах на Апостола ще продължи и през днешния ден - 19 февруари от 09.00 часа в църквата „ Света Богородица " - гр. Карлово, където ще бъде отслужена архиерейска Света литургия и панихида в памет на Дякона Левски. От 11.00 часа още веднъж на площад „ Васил Левски " ще се организира митинг-поклонение, който ще приключи с поднасяне на гирлянд, венци и цветя на паметника му от представители на държавната и локална власт, военнопатриотични организации и родолюбиви българи. Поклонението ще продължи с шествие до Национален музей „ Васил Левски ", където от 12.00 ще бъде маркирана 140-ата годишнина от гибелта на Гина Кунчева.
Мероприятията във връзка 145 години от гибелта на Васил Левски, не престават и през днешния ден, 19 февруари, в другите гарнизони в страната.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР