Военнослужещи от 35-та отделна бригада морска пехота на Въоръжените сили

...
Военнослужещи от 35-та отделна бригада морска пехота на Въоръжените сили
Коментари Харесай

Украинската армия направи втори голям пробив за седмица в Херсонска област

Военнослужещи от 35-та обособена бригада морска пехота на Въоръжените сили на Украйна снимаха видео, в което декларират, че са забили украинското знаме в село Давидов брод. Оперативното командване " Юг " на Сухопътните войски на Украйна твърди, че с изключение на Давидов брод са освободени още седем обитаеми места: това са Любимовка, Беляевка, Украинка, Большая и Малая Александровка, Крещеновка и Золотая Балка. За освобождението на последните две селища се оповестява при започване на октомври.

Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че това " надалеч не е цялостен лист ". Според него „ единствено тази седмица ” са освободени десетки обитаеми места в Харковска, Луганска и Донецка области. Украинската войска, означи президентът, продължава да настава „ бързо и мощно “ в южната част на страната.

Руската войска изцяло напусна северната част на Херсонска област. Очевидно въоръжените сили на Украйна са навлезли в село Дудчани на река Днепър, покрай което са били от 2 октомври след сполучлив пробив от границата на Днепропетровска област надълбоко в Херсон. Не е изцяло ясно кой управлява Дудчани в този момент. " Военкор " Юрий Котенок заяви вечерта на 4 октомври, че съветските сили са напуснали северната част на селото, взривили са моста на автомагистралата, свързваща Запорожие и Херсон, и са се окопали в южната част на Дудчан. „ Военкор ” Роман Сапонков, който се намира в Херсонска област, сподели, че въоръжените сили на Украйна са окупирали Дудчани, а съветските елементи са напуснали (в нощта на 5 октомври проруските телеграм канали отхвърлиха това ).

През последните дни съветските войски, по приблизителна оценка, са напуснали една трета или една четвърт от цялото предмостие на западния бряг на Днепър. „ Патриотичният ” телеграм канал „ Рыбар ” написа, че отбранителните порядки на съветската войска в този момент минават по линията Костромка (14 километра от Давидов брод) – Миловое (18 километра от Дудчан), а идващите цели на въоръжените сили на Украйна може да бъде Берислав и Нова Каховка.

Заместник-ръководителят на следената от Русия администрация на анексираната част от Херсонска област Кирил Стремоусов сподели пред РИА Новости, че съветската войска се прегрупира в района, с цел да събере сили и да нанесе ответен удар. " Войенкор " Юрий Котенок написа, че съветските войски се " изтеглят проведено " и " това не е бягство ". Според него командирът на Херсонското направление е заповядал да се „ редуцира “ фронтовата линия „ заради неналичието на сили “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР