Военноморските сили на България са разкъсани между модерните концепции и

...
Военноморските сили на България са разкъсани между модерните концепции и
Коментари Харесай

US анализ: Лоши политически решения торпилират българския флот

Военноморските сили на България са раздрани сред модерните концепции и престарелия инвентар от руско време, като неналичието на пари и непоследователната политика в областта на процедура подсигуряват, че нашата страна дори в средносрочен проект няма да има мощен флот. Това се показва в разбор, оповестен в списанието на Военноморския лицей на Съединени американски щати.

Авторът, доктор Томас Даръл-Янг, е следил процесите по рационализация на българските Военноморски сили в интервала 2008 година – 2011 година В публикацията, отдадена на положението на всички „ нови” флоти в НАТО, той акцентира, че обстановката в Черно море надалеч не е в интерес на западните страни. Сред аргументите са мощното съветско наличие (особено след окупацията на Крим) и непредсказуемата политика на Турция под управлението на Реджеп Ердоган.
Бойни кораби и специфични интервенции: Какво съставляват българските Военноморски сили И нашата страна има свои "тюлени "
На този декор, той отбелязва, че и България, и Румъния са надалеч от реализиране на оптимална боеспособност на своите военноморски сили, а, също така, и нито организират задоволително общи учения, нито споделят данни за ранно предизвестие в случаи на противников дейности в Черно море.
Президент, боен министър и министър председател отказали на румънците за общ флот (ОБЗОР) НАТО можело да пази крайбрежията ни единствено от бежанци
„ Политическата динамичност в района е най-голямо предизвикателство за Алианса”, акцентира специалистът, като загатва в едно изречение неразбираемото отношение на Анкара към Москва и отхвърли на нашата страна за основаването на черноморска флотилия на НАТО („ с претекста, че България не желае да разгневява Русия, по отношение на която доста българи имат удобно отношение”).

Флот… съвсем единствено на хартия

В разбора си Даръл-Янг показва, че българският флот е навлязъл в демокрацията раздут и без изясненост за новите си задания, като политическата неустойчивост е блокирала всевъзможни старания за рационализация чак до 2005 година, когато е била получена първата някогашна белгийска фрегата, последвана от още две и миночистач през идващите години. Междувременно в строя остават голям брой морално остарели бойни съдове.

Липсата на връзка сред потребностите на флота, финансовата обстановка и визията на политическото управление за двете пък си е проличала мощно през 2011 година, когато отрасловият министър е оповестил, че България изпраща фрегата в региона на Либия и това е станало чак след две седмици заради липса на финансиране, напомня Даръл-Янг.

„ На хартия фрегатите са със западни ракети (напр. зенитните „ Сий Спароу” и противокорабните „ Екзосет”) – нещо рядко за новите флотилии на НАТО. В същото време, стрелбите с тези оръжия не са чести, тъй като тези кораби прекарват лимитирано време в морето (…) по-малко от половината от нормата за кораби от подобен клас”, написа създателят на разбора.
Български военен транспортен съд се причислява към втората противоминна група кораби на НАТО През идващите три седмици групата ще оперира в акваторията на Черно море
Освен това, все още българският флот не разполага със системата за продан на информация „ Линк 16”, което лимитира полезността на вертолетите „ Пантер”. При поддръжката и обновяването на старите системи пък се следи податливост цялото внимание да е по линия на материалната база, а не на образованието, консумативите и така нататък

Въпреки подсилването на съветския подводен флот в района, нашите Военноморски сили не са в положение да водят ефикасна битка с противников подводници, излиза наяве от разбора.
Преговорите за придобиване на корвети са били замразени Това заяви министърът на защитата Аню Ангелов
„ Неспособността на Министерството на защитата да направи финансова рамка за проектите си блокира процесите на развиване във въоръжените сили”, безапелационен е Даръл-Янг и напомня неуспеха на договорката за нови бойни кораби от преди десетилетие (тогава пояснен със Световната финансова криза-б.р.), която може би ще се осъществя чак в този момент – и то в половината от в началото планувания размер.
МО желае предложения от 7 компании за новите бойни кораби Предният опит се провали и бюджетът беше вдигнат
„ Оценката на военноморските сили на България е, че флотата е остаряла и няма задоволително финансиране за съответна подготовка”, акцентира специалистът.

Загриженост, само че единствено за Румъния

Най-притеснително в публикацията е, че в края на пасажа за черноморския район специалистът изрича угриженост само за румънския флот, който, след отхвърли на България за черноморската флотилия, „ се нуждае от мощна съюзническа поддръжка и модернизация”.
Руски анализатор: България е ненадеждна и без наша помощ Максим Саморуков дефинира Бойко Борисов като гневен русофил
Според доктор Томас Даръл-Янг НАТО би трябвало да има по-голямо наличие в Черно море в границите на Конвенцията от Монтрьо и с всички благоприятни условия за заобикалянето на рестриктивните мерки ѝ – например с разполагане на самолети за морско наблюдаване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР