Военноапелативната прокуратура се самосезира по случая с подалия оставка здравен

...
Военноапелативната прокуратура се самосезира по случая с подалия оставка здравен
Коментари Харесай

Военноапелативна прокуратура ще разгледа отказа да се повдигне обвинение след одита на ВМА

Военноапелативната прокуратура се самосезира по случая с подалия оставка здравен министър и някогашен началник на Моенномедицинска академия проф. Николай Петров.

Както е известно Петров подаде оставка след ефирен репортаж, от който стана ясно, че одит на ВМА е посочил, че публични поръчки са били печелени от зетя на тогавашния началник на лечебното заведение. Въпреки това Военноокръжната прокуратура в София не е намерила нарушавания и е отказала да образува досъдебно произвеждане. Именно този отвод ще бъде прегледан от Военноапелативната прокуратура.

Ето какво написаха от институцията:

Военноапелативна прокуратура ще извърши длъжностен надзор на постановлението на ВОП -София за отвод да се образува досъдебно произвеждане по отчет от вътрешен одит на ВМА

На 29.03.2017г. във Военноокръжна прокуратура - София е постъпил одитен отчет за осъществен извънпланов одитен ангажимент за предоставяне на убеденост във ВМА-София по отношение на оценка на законосъобразността и успеваемостта на осъществените действия по ръководство и надзор на бюджетните и други средства за интервала 01.01.2014г. - 31.01.2017г., направен от Дирекция „ Вътрешен одит " при Министерство на защитата.

В отчета се съдържат констатации както за нарушавания на Закона за публичните поръчки / ЗОП/, по този начин и за осъществяване на обилни икономии през одитирания интервал от страна на управлението на ВМА.
В одитния отчет липсват констатации, че поръчките с възложител ВМА са печелени от компании, ръководени от свързани лица.

Чрез програмата за инцидентно систематизиране, за наблюдаващ прокурор е избран майор Адалберт Живков Кръстев - боен прокурор при ВОП-София. Възложена е инспекция, която е осъществена от боен следовател.
Военният следовател е завършил инспекцията с мнение да бъде отказано образуването на досъдебно произвеждане, заради това, че няма данни за сбъднат състав на закононарушение от общ темперамент.

На 07.06.2017г. военният прокурор майор Живков е отказал да образува наказателно произвеждане, заради липса на данни за осъществено закононарушение от общ темперамент.

На 08.06.2017г. постановлението е изпратено на Министъра на защитата и на Началника на ВМА. Постановлението не е обжалвано по съответния ред.

Поради появилите се в медиите мнения по отношение на наличието на одитния отчет, Военно-апелативна прокуратура е изискала преписката за служебна инспекция над законосъобразността на постановения от ВОП - София пъроинстанционен прокурорски акт.

За резултатите от осъществения длъжностен надзор от Военноапелативна прокуратура, обществеността ще бъде осведомена навреме.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР