Военно-окръжната прокуратура в Пловдив се е сезирала за инцидента с

...
Военно-окръжната прокуратура в Пловдив се е сезирала за инцидента с
Коментари Харесай

Военно-окръжна прокуратура Пловдив разследва инцидента със Спартан


Военно-окръжната прокуратура в Пловдив се е сезирала за случая с военнотранспортния аероплан " Спартан " C-27J. Започнато е досъдебно произвеждане. Това заяви в събота пред бТВ зам.-министърът на защитата Анатолий Величков.

Няма потърпевши хора, само че има вреди по корпуса на самолета. Зам.-министърът добави, че със случая е натоварено профилираното звено на работа " Военна полиция ".

То би трябвало да събере данни и материални доказателства, свързани с произшествието, да откри дали е имало рискови условия, при които то е зародило, и дали са небезопасни дейностите и решенията на екипажа. Трябва да се откри също дали е имало повреди или отклонения в режимите на работа на съотвените системи и елементи, както и дали има предходни случаи, които имат касателство към това произшествие.

Трябва да бъде направен отчет в границите на месец по закон и да се рапортува на министъра на защитата, сподели Величков, като добави, че се надява отчетът да бъде подготвен в по-кратък период.

По думите му е допустимо мощният вятър да е предизвикал произшествието, само че това би трябвало да бъде открито в отчета и заключенията на " Военна полиция ".

" Мога единствено да потвърдя, че в интернет средата се появиха известия и за градивните характерности на самолетите " Спартан " C-27J, които за някои от експертите е известно, че имат изнесен ниско център на тежестта, което основава избрани характерни условия при ръководство ", добави зам.-министърът.

Той означи също, че имаме рамков контракт за поддръжката на самолетите " Спартан ", подписан през 2011 година за 10- годишен период, само че съответен контракт все още няма.

В петък стана ясно, че единственият към момента летящ боен транспортен аероплан ”Спартан” е претърпял случай при образователна маневра на територията на авиобаза ”Граф Игнатиево”.

При случая няма потърпевши военнослужещи от екипажа, само че на самолета са нанесени материални вреди.

Според профилираното издание АЕРО поради мощния вятър самолетът се е наклонил на една страна и е блъснал земята с края на полукрилото си и с витлото. Има съществени провали по самолета.

Инцидентът прилича двата случая от 2008 година Тогава през март и през юли ръб 071 пострада по подобен метод - първо при политане от летище София, а по-късно при кацане на летище Варна.

Причините и за двата случая тогава се коренят в особености на структурата на C-27J – релативно високо ситуирано крило, съществена стойка на колесника със относително стеснен коловоз, плюс огромен отвесен стабилизатор.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР